Decalog pentru un creier tânăr și sănătos

de Stiri Buzau Media

creier1Atunci când atingi o anumită vârstă, ai deja câteva fire albe în păr, riduri în jurul ochilor și o ușoară artrită a mâinilor. Dar în ciuda acestor semne ale îmbătrânirii, poți să îți menții în continuare creierul tânăr și sănătos, până la sfârșitul vieții.

Credeai că nu este posibil? Nici vorbă. Imaginează-ți creierul tău ca pe un mușchi pe care îl antrenezi zilnic, oferindu-i stimuli interesanți și probleme de rezolvat pentru a-l întări. La final, vârsta nu va mai conta, pentru că vei avea un creier tânăr și sănătos.

Vrei să afli cum poți reuși acest lucru?

  1. Mergi pe jos timp de o oră în fiecare zi

Repetăm acest îndemn de nenumărate ori în articolele noastre: mergi, mergi, mergi și iar mergi pe jos oricât de mult poți. Mersul pe jos te ajută să te relaxezi, îți întărește inima și îți oferă o „porție” zilnică de mișcare.

Activitatea fizică ajută la prevenirea afecțiunilor cognitive, reduce stresul și stimulează dezvoltarea de celule nervoase noi în hipocampus. Mișcarea îți întărește memoria și te binedispune. Ce scuză ai să nu ieși chiar acum la o plimbare?

  1. Nu uita de hobby-uri

Știi cât de sănătos este să ai hobby? Acele câteva ore pe zi pe care le petreci desfășurând o activitate care îți face cu adevărat plăcere oferă creierului o cantitate considerabilă de „combustibil”. Nu contează despre ce este vorba – colecționarea de timbre sau monede, tricotajul, pictura, scrisul, îngrijirea animalelor sau grădinăritul.

Unul dintre cei mai mari dușmani ai unui creier tânăr și în formă este rutina plictisitoare. Dacă faci zilnic același lucru, funcțiile cognitive au de suferit. Deci, nu sta pe gânduri – începe chiar astăzi să faci ceea ce-ți place!

  1. Hrănește-te corespunzător

Unii dintre cei mai mari inamici ai creierului sunt nivelurile ridicate de colesterol rău și zahăr din sânge.

Vei fi surprins să afli că medicii folosesc uneori pentru demență denumirea de „diabet de tip III”, deoarece această boală neurodegenerativă este cauzată de întărirea arterelor de la nivelul creierului… iar acest lucru este rezultatul unei alimentații inadecvate.

Prin urmare, adoptă o dietă diversificată, echilibrată și săracă în grăsimi!

  1. Respiră aer curat

Numeroase studii ne-au avertizat că aerul pe care îl respirăm în orașele mari poate provoca mai mult decât probleme respiratorii. Poate ridica nivelul de stres și cauza chiar și un atac cerebral.

Încearcă să evadezi uneori din mediile urbane aglomerate, pentru a respira aer curat, proaspăt și sănătos. 

  1. Dormi între șase și opt ore pe noapte

Insomnia cronică este unul dintre „dușmanii de moarte” ai creierului. Aceasta poate duce la pierderea agilității mentale, poate provoca probleme cu memoria sau crize de stres și anxietate. Insomnia este o problemă gravă ce trebuie tratată, deoarece, deși este important să fim activi din punct de vedere fizic și psihic, odihna creierului este, la rândul său, esențială.

  1. Fumezi?

Nu mai este necesar să-ți spunem cât de dăunător este fumatul pentru sănătatea ta. Acest obicei este cauza a milioane de decese anual, lăsând în urma sa la fel de multe familii îndurerate. Dacă fumezi sau dacă o persoană dragă este victima acestei dependențe, încearcă să schimbi situația cât de curând posibil.

  1. Importanța relațiilor interumane pentru creier

Faptul că ai un cerc stabil de prieteni oferă numeroase beneficii creierului tău. Persoanele apropiate te ascultă atunci când ai o problemă, te încurajează, te ajută să ieși din încurcături… un grup de prieteni buni este esențial pentru a avea un creier tânăr și sănătos.

  1. Încearcă să înveți ceva nou în fiecare zi

Fii mai curios, caută să acumulezi noi cunoștințe și învață lucruri noi în fiecare zi. Ai putea să-ți creezi un blog personal pentru a vorbi despre experiențele tale zilnice. Sau să împărtășești diverse rețete culinare cu prietenii tăi, pentru a încerca la rândul tău altele noi. Viața este plină de modalități de a-ți îmbogăți mintea, iar acestea te ajută să-ți menții creierul tânăr.

  1. Fii optimist

O viziune pozitivă asupra vieții este ca o doză zilnică de multivitamine. Este cel mai bun medicament pentru menținerea motivației și pentru a face față complexității existenței umane.

Poate de multe ori emoțiile negative te-au făcut să-ți dorești să fugi, să scapi de sentimentul de descurajare și de senzația că ești prizonier într-un labirint întunecat. Dar nu merită. Învață să te trezești mereu cu un zâmbet pe față și să-ți creezi o perspectivă simplă și optimistă asupra vieții.

  1. Iubește și bucură-te de viață

Chiar dacă ai suferit o dezamăgire în dragoste, nu-ți închide inima pentru totdeauna. Dragostea este o aventură pentru care merită să riști. Dar nu deveni obsedat (ă) de ideea de a-ți găsi un partener: cel mai important este să nu încetezi niciodată să te iubești pe tine însuți și pe cei dragi.

Dacă ai copii, bucură-te de ei. Petrece mai mult timp cu familia, prietenii sau animalele de companie și îndreaptă asupra lor toate gândurile tale pozitive. Mai presus de orice, nu uita să te accepți și să te iubești așa cum ești. Stima de sine este esențială pentru a avea mereu un creier tânăr și sănătos. 

Sursa: dozadesanatate.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns