Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipial din luna septembrie 2018 a fost iniţiat proiectul de hotărâre cu caracter normativ privind schimbarea denumirii străzii „Bâsca” din municipiul Buzău în denumirile deținute anterior și anume strada „Bâsca Mare”, strada „Bâsca Mică” și Aleea „Bâsca”. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, nomenclatura stradală are o importanță deosebită întrucât, în general, stă la baza oricăror activități ale autorităților publice, sectorului privat și ale cetățenilor, în ceea ce privește identificarea domiciliului/reședinței persoanei fizice, precum și a sediului persoanei juridice. Pentru o intervenție rapidă și eficientă a serviciilor de urgență, identificarea locului de desfășurare al unor evenimente, pentru o rapidă livrare a produselor și serviciilor către cetățeni, oferite de către diverse companii, etc, autoritățile publice locale trebuie să identifice adresa imobilelor.
Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, de pe lângă Tribunalul Buzău, pe strada „ Bâsca Mare ”, strada „ Bâsca Mică ” și strada „ Bâsca ” au fost identificate un număr de 15 sedii sociale și sedii secundare pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale vor avea obligaţia de a face demersurile legale pentru schimbarea sediului social, iar persoanele juridice vor avea de achitat taxele şi tarifele aferente redactării hotărârii de schimbare a sediului şi a actului constitutiv actualizat, precum şi taxele publicării hotărârii privind schimbarea sediului social în Monitorul Oficial al României.
Conform Direcției Finanțe Publice Locale-Serviciul Prelucrare Date și Încasări, sunt deschise un număr de 18 roluri pe strada Bâsca, 35 roluri pe aleea Bâsca, 46 de roluri pe strada Bâsca Mică, repectiv 51 de roluri pe strada Bâsca Mare. De asemenea, 123 persoane cu adresa de domiciliu pe aceste străzi, vor trebui să-şi schimbe cărţile de identitate, în termen de 15 zile de la redenumirea străzii. În cazul în care, în condiţiile legii, se schimbă denumirea unor unităţi administrativ-teritoriale sau se aprobă reorganizarea ori trecerea în alt rang a unei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi în situaţia în care se schimbă denumirea străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărţii de identitate şi a celorlalte documente prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale respective”.
,,Totodată în conformitate cu art. 5, alin (4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, actualizată, modificarea adresei administrative a imobilului se notează în Cartea Funciară. De asemenea, vor trebui făcute modificări şi în alte acte : contracte cu furnizorii de utilităţi, case de marcat, etc”, se mai arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre. Persoanele fizice şi juridice interesate pot consulta proiectul de hotărâre pe site-ul autorităţii publice locale, la adresa www.primariabuzau.ro și la avizierul primăriei. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de hotărâre sus menţionat pot fi depuse la sediul Primăriei municipiului Buzău, Ghișeul Unic, până cel târziu 7 septembrie, la Jipa Petronela, persoana responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă.