Apropierea sfintelor sărbători de Paști constituie întotdeauna prilej de bucurii și emoții. Cu această ocazie, fiecare dintre noi își programează atât cumpărături cât și deplasări de la domiciliu, în minivacanțe sau vizite la prieteni ori rude.
Pentru a petrece în liniște și siguranță sărbătorile, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău vă recomandă să aveți în vedere un minim de măsuri de autoprotecție.
La cumpărături:
— manifestați prudență în magazinele aglomerate, supravegheați-vă geanta și nu o plasați în coșul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu ușurință;
— nu luați asupra dumneavoastră sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
— păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil și nu în sacoșa de cumpărături;
— când sunteți împins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau geantă pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări a unui hoț;
— când achitați diferite bunuri, nu scoateți toți banii pe care îi aveți asupra dumneavoastră;
— obiectele tentante (telefoane mobile, genți) lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate ‘cadouri’ pentru hoți.
În cazul în care plecați de la domiciliu de Paști, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru că revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijați următoarele aspecte:
— rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa;
— spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă pentru mai multe zile;
— închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei;
— atunci când părăsiți locuința, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiți;
— obiectele de valoare mare și volum mic sau banii vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le lăsați în locuință.
În cazul în care plecați în minivacanță, pentru a ajunge la destinație cu bagajele întregi, țineți cont de următoarele recomandări:
— încearcă să ajungi la gară, autogară sau la aeroport cu destul de mult timp înainte de plecare. Dacă te grăbești, ești neatent. Iar dacă ești neatent, poți pierde bagajul cât ai zice ‘Două bilete, vă rog!’
— ești genul de călător cu două genți de mână, un rucsac, o borsetă și un aparat foto după gât? Mai bine folosește o singură geantă mare sau un troler. Cu cât mai multe bagaje, cu atât mai greu să ai grijă de toate.
— dacă nu este coadă la bilete, atunci e la urcarea în tren. Și dacă nu e la cafea, atunci sigur va fi la gustări. Când stai în zone aglomerate, crește riscul furtului de bagaje. Ține-le aproape tot timpul în care călătorești!
— te gândești să tragi un pui de somn în tren sau în sala de așteptare? Hoții visează mereu la cei ca tine.
— știi proverbul acela cu ‘ține-ți prietenii aproape și portofelul și mai aproape’? Este el puțin inventat dar chiar și așa, îți recomand să îl ții cât mai aproape de corp.
— unii oameni pot fi foarte generoși. Unii îți pot oferi băuturi care te adorm sau te lasă inconștient, pentru a te jefui. Repetă după mine: ‘Nu, mulțumesc, nu îmi trebuie!’
— când călătorești cu avionul, nu lăsa banii sau alte valori în bagajele de cală.
— știi sentimentul acela pe care îl ai când vezi pe cineva îmbrăcat fix ca tine? Așa se simt și gențile când trec pe lângă una identică. Fă-ți bagajul fericit și oferă-i un aspect diferit. Insigne, stickere, orice… sau alege din start unul special. O să fie mult mai ușor să îl identifici.
— îți place să ții toți banii și cardurile în același buzunar sau bagaj? Crede-mă când îți spun că e o idee bună să le pui în mai multe locuri când călătorești.
— discreția nu a omorât niciodată pe nimeni. Cu siguranță nu va face rău bagajelor tale, ba chiar le va proteja dacă nu spui altor persoane despre bunurile de valoare cu care călătorești.
— știai că există alergie la întuneric? Foarte multe bagaje suferă de asta iar simptomele manifestate sunt golirea spontană sau dispariția permanentă. E posibil să călătorești noaptea la un moment dat, așa că fă-le un bine și nu te aventura în zonele întunecate, fie că e vorba de străduțele de lângă gară/autogară/aeroport sau compartimentele neiluminate.
Acestea au fost sfaturile lui Marcel Gentoiu, geamantanul care lucrează mână în mâner cu Poliția Transporturi.
Dacă se întâmplă să fii victima unei infracțiuni comise în trenuri, stații CFR, autogări sau aerogări, mergi imediat la cea mai apropiată unitate de poliție transporturi sau sună la 112 și dă-le polițiștilor toate informațiile!
În noaptea de Înviere:
— evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;
— nu lăsați copiii nesupravegheați și nu le permiteți să consume alcool;
— evitați afișarea cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră;
— deplasați-vă în grup și nu răspundeți la provocările altor persoane;
— nu acceptați compania persoanelor necunoscute.
Pentru orice infracțiune la care sunteți victimă sau martor, apelați numărul unic de urgență 112!
Rețineți cât mai multe detalii despre autor: înfățișare, particularități, direcția în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. Și comunicați toate amănuntele poliției.