SECRETELE COZONACULUI TRÂNTIT! TRUCURILE CU AJUTORUL CĂRORA MOLDOVENCELE REUȘESC SĂ ÎL FACĂ PUFOS ȘI GUSTOS

de Stiri Buzau Media

cozonac-300x228Acesta este secretul cozonacului din Moldova! Gospodinele îl trântesc și pun ceva secret în compoziția lui.

Ingrediente

Aluat: 1 kg făină, 5 gălbenușuri, 300 g zahăr, 250 g unt sau margarină, 500 ml lapte, 40 g drojdie proaspătă, esență de rom, esență de lămâie, un praf de sare. Umplutura: 5 albușuri, 5-6 linguri zahăr, 3-4 linguri cacao, esență de rom, 2 căni cu nuci măcinate.
Mod de preparare:

Aluat: Se face maiaua amestecând drojdia cu 2 linguri zahăr, 100 ml lapte și 1 lingură făină. Se lasă să crească până își dublează volumul. Se încălzește restul cantității de lapte și se adaugă zahărul, amestecând până la dizolvarea completă. Untul se topește și se lasă să ajungă la temperatura camerei. Gălbenușurile se mixează cu un praf de sare, până se obșine o cremă spumoasă. Se cerne făina într-un vas mai mare, se face o adâncitură în mijloc și se pun: maiaua, gălbenușurile, esența și laptele, amestecând ușor până la încorporarea completă. Se adaugă apoi untul topit, puțin câte puțin, împăturind aluatul și frământându-l energic, timp de 30 minute. Se lasă la dospit până își dublează volumul.Umplutura: Se bat albușurile cu zahărul, pân ădevin spumoase. Se adaugă nuci, cacao și esența de rom.După ce a crescut, aluatul se împarte în 6 bile egale. Fiecare se întinde în foaie subțire, se umple cu crema de nuci și se rulează. Sulurile obținute se împletesc între ele, trei câte trei, formând doi cozonaci. Cozonacii se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt, se ung deasupra cu ou bătut și se prasară cu zahăr vanilat. Se lasă sa crească și în tavă înca 10-15 minute, apoi se coc, în cuptorul încins înainte la 180 de grade, timp de aprox 45 minute.

Sursa: adevarul.ro și kfetele.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns