Cu cât vor fi plătiți zilierii de la 1 mai

de Stiri Buzau Media

baniRemuneraţia acordată zilierilor se negociază între părţi, însă legea stabileşte o limită minimă a acesteia, bazată pe salariul minim brut. Astfel, din moment ce salariul minim va creşte de la 1 mai, tariful pe oră al zilierilor va fi, de asemenea, majorat.

Persoanele care prestează activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar sunt îndreptăţite să primească o remuneraţie, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Deşi remuneraţia se stabileşte prin negociere directă între părţi, cuantumul acesteia nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim brut.

„Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi (…). Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…)”, prevede legea.

La data de 1 mai, salariul minim brut va fi majorat de la 1.050 la 1.250 lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 1017/2015, astfel că valoarea pe oră a salariului minim va fi de 7,382 lei (pentru o medie de 169,333 ore de lucru pe lună). Concret, aceeaşi valoare minimă de 7,382 lei/oră va fi valabilă şi pentru plata zilierilor.

Până la 30 aprilie, cuantumul minim al remuneraţiei brute orare a lucrătorilor ocazionali necalificaţi este de 6,225 lei. Această sumă, ce este egală cu valoarea pe oră a salariului minim (pentru o medie de 168,667 ore de lucru pe lună), a fost stabilită la 1 iulie 2015, atunci când a avut loc cea mai recentă majorare a salariului minim.

Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii cu normă întreagă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform Codului muncii. Asta înseamnă că într-o lună se adună în jur de 170 de ore de muncă (în funcţie de câte zile lucrătoare sunt efectiv într-o lună şi de liberele legale).

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns