Superstiții și tradiții în luna Martie. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine!

de Stiri Buzau Media

martisorMartie este prima luna de primăvară, anotimpul în care natură renaşte la viaţă, motiv pentru care credinţele populare i-au atribuit acestei luni o mulţime de tradiţii şi de superstiţii. Am auzit cu toţii de celebrele „Babe”, am oferit cu siguranţă mărţişoare şi abia aşteptăm Mucenicii.

Iată care sunt cele mai importante tradiţii în luna Martie, dar şi superstiţiile care le însoţesc:

  1. Mărţişorul

Un simbol al primăverii, mărţişorului i s-au atribuit din cele mai vechi timpuri puteri speciale, asemănătoare celor unui talisman. Un protector al sănătăţii şi dragostei, mărţişorul era purtat în trecut atât de fete, cât şi de băieţi. Se spune că după ce îl purtăm la mâna e bine să îl atârnăm într-un pom, pentru că acesta să dea rod bogat. Pe la ţară, oamenii aşază snurulul alb cu roşu sub cloşca, din convingerea că în acest fel vor ieşi mai mulţi pui.

  1. Babele

De la 1 la 9 Martie sunt Babele. Tradiţia pune aceste nouă zile sub semnul Dochiei, baba înzestrată cu puteri miraculoase care-i pedepseşte pe cei care lucrează în acest interval, scrie adevărul.ro. Sunt zile în care vremea este schimbătoare şi se spune că la începutul acestui interval trebuie să îţi alegi o zi, iar aşa cum va fi ziua de frumoasă sau de urâtă îţi va fi şi ţie anul.

Dacă Zilele Babelor vor fi mohorâte şi ploioase, persoană respectivă va avea un an greu, presărat cu supărări şi greutăţi. În vechime a existat şi credinţă că tinerii ajunşi la vârstă însurătorii vor avea o viitoare mireasă că ziua în care şi-au ales Baba.

  1. Mucenicii

Pe 9 martie are loc prăznuirea sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. În credinţă populară, pe 9 martie se deschid mormintele şi porţile Raiului pentru sufletele celor morţi, de aceea se dau de pomană Mucenici, un tip de cornuri în formă de opt, preparate din aluat asemănător cozonacului şi unşi cu miere şi nuca. În această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare cu vin. Obiceiul îşi are originile în antichitate, când se credea că bărbaţii care beau vin vor fi mai sănătoşi şi mai puternici, căci vinul se va transformă în sânge.

  1. Cântecul cucului

În credinţă populară se spune că cel care va fi “spurcat” de cuc în ziua de Bună Vestire va fi bolnav tot anul. De aceea, în dată de 25 martie, gospodării care se trezesc dis-de-dimineaţă mănâncă o bucăţică de pâine înainte de a ieşi din casă.

Tot de Bună Vestire, bătrânii obişnuiesc să-şi pună în buzunar câţiva bănuţi, pentru a avea noroc tot anul.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns