Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marți mai multe modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indeminzatia lunară pentru creşterea copiilor, existând în dezbatere legislativă trei proiecte în acest sens. Printre cele mai importante modificări:
– Nu mai există plafonul maxim al indemnizaţiei de 3400 lei/lună;
– Mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară – eliminându-se ISR-ul (indicele social de referinţă care este în valoare de 500 de lei) din lege;
– Se acordă indemnizaţia până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil;
– Dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă (adică din 85% din salariul minim brut);
– Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Amintim că salariul minim brut pe ţară, la care se raportează calculul acestei indemnizaţii, este în prezent de 1.050 lei pe lună, însă de la 1 mai va creşte la 1.250 lei/luna.
La şedinţa comisiei a fost prezentă şi Ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună. Ministrul a susţinut că este nevoie de acest plafon pentru a se evita tentative de fraudă şi pentru a nu exista discriminări.