Vezi aici povestea Spitalului Brătianu, pe care autorităţile vor să-l transforme în centru cultural!

de Stiri Buzau Media

Social^Povestea Spitalului Brătianu.^Autorităţile vor să-l transforme în centru cultural!Fosta clădire a Spitalului Brătianu, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, a fost cândva o emblemă a oraşului. Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895. Un an mai târziu, clădirea era gata, iar spitalul a fost inaugurat. A fost cea mai mare unitate sanitară din municipiu până în anii 1970, când s-a inaugurat Spitalul Judeţean Buzău. La început, Brătianu a avut 30 de paturi si a funcţionat ca spital mixt. A servit şi ca spital militar în primul război mondial, iar apoi a fost folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri. Ultima dată a fost renovat în 1935, când i s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii. După inaugurarea Spitalul Judeţean, în clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu au funcţionat secţiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi lăsată să se degradeze.

Astăzi, clădirea monument istoric stă se prăbuşească, deşi fiecare dintre foştii preşedinţi de Consiliu Judeţean a anunţat reabilitarea întregului complex. Acum intenţia este aceea ca fosta secţie sanitară să devină centru cultural. În acest sens, Consiliul Judeţean Buzău va întocmi un proiect prin care va încerca să atragă fonduri europene cu care să reabiliteze clădirea monument. O expertiză teh­nică realizată în urmă cu un an a scos la iveală că ar fi nevoie de cel puţin 65.000 euro pentru stoparea degradării imobilului, de alţi 270.000 de euro pentru consolidare şi rezol­varea altor pro­ble­me majore, la care se adaugă 330.000 de euro pentru lucrări de mare anvergură.  O sumă prea mare pentru bugetul ju­deţean, care nu poate veni decât din fonduri euro­pene.

Această clădire se cheamă generic Spitalul Brătianu, nu au mai este spital demult şi printr-o altă hotărâre veche de 7 ani activitatea de acolo nu mai este medicală. Cu siguranţă o să facem demersurile să promovăm un proiect însă care sper să fie însuşit şi de UE dar în primul rînd de Agenţia de Dezvoltare Regională – a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns