11 țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca

de Stiri Buzau Media

Mai multe țări europene au anunțat luni că vor suspenda, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse, relatează Deutsche Welle și The Independent. Germania, Franța, Italia și Spania au decis să oprească imunizările pentru o anumită perioadă de timp. 

Măsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile. OMS a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului se va reuni într-o ședință extraordinară pentru a analiza toate datele.

Până acum, 11 state UE au suspendat complet vaccinarea cu serul AstraZeneca

Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.

Statele UE care au întrerupt folosirea vaccinului au anunțat că așteaptă evaluarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a informat că va organiza o reuniune săptămâna aceasta cu privire la informaţiile adunate în legătură cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Investigaţia are ca scop stabilirea dacă vaccinul a contribuit la apariţia de evenimente tromboembolice la cei inoculaţi.

„Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze, se precizează în comunicatul Agenţiei Europeane pentru Medicamente.

Știri despre: , ,