Autoritățile spun că au găsit sursa îmbolnăvirii copiilor de la Zoița: apa de la școală

de Stiri Buzau Media

pet-plastic-620x330Inspectorii de sănătate publică au stabilit că în cazul copiilor de la Zoița care au ajuns la spital cu dureri abdominale, stări de greaţă şi vărsături nu este vorba despre o toxinfecţie alimentară ci despre o gastro-enterită cauzată de apa provenită din forajul propriu al școlii. Aceasta este concluzia autorităților sanitare în urma analizării probelor prelevate din alimentele din cadrul programului guvernamental și din spațiile de depozitare.

Am ajuns la concluzia în urma tuturor analizelor că a fost vorba despre un episod de gastroenterită , generat probabil de apa menajeră, singura sursă de apă a școlii fiind grupul sanitar, respectiv latrina din curtea școlii, unde există un foraj propriu, care nu a fost supus legislației, testărilor periodice, nu există un buletin de calitate a apei. În această apă am identificat bacterii coliforme. Probabil că apa a fost folosită la curățenia în școală, probabil elevii s-au spălat pe mâini și astfel au contaminat produsele, ori poate au și băut – a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Potrivit directorului DSVSA Buzău, Marijan Milea,  atât laptele cât și cornurile furnizate școalii din Zoița erau proprii consumului. Nici analizele făcute la producători nu ar fi dovedit altceva, la fel și verificările la care au fost supuse persoanele care manipulează alimentele distribuite elevilor în cadrul programului guvernamental ”Laptele și cornul”. Testele au fost realizate în laboratorul propriu al Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău şi au indicat că alimentele nu au fost infestate cu vreo bacterie sau microb şi nici nu s-au alterat din cauza condiţiilor de păstrare.

Ca urmare, singura problemă o constituie apa furnizată în școală.

Apa folosită nu era autorizată sau verificată. Primarul are obligaţia să asigure condiţiile necesare copiilor în şcoală. Părinţii ştiau că apa nu este potabilă şi veneau cu apă de acasă dar copiii sunt copii şi probabil au consumat apă din această sursă. Primarul a fost informat și a spus că va remedia problema – a declarat prefectul George Sava.

DSP a cerut dezinfecție permanentă.

Săptămâna trecută, 18 copii de la școala din Zoița au ajuns la spital după ce au reclamat mâncărimi ale pielii și senzație de vomă la scurt timp după ce au consumat corn și iaurt oferite prin programul guvernamental.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns