Bacterii periculoase, în apa potabilă din mai multe comune. Asta a descoperit DSP Buzău la controalele din 2014

de Stiri Buzau Media
apa_potabila
apa_potabilaApa de băut din zeci de localități ale județului Buzău conține, pe lângă mari cantități de fier și amoniu, colonii de bacterii coliforme și Escherichia coli, valorile fiind îngrijorătoare, potrivit DSP Buzău. În 2014, Direcția Județeană de Sănătate Publică a efectuat mai multe analize de laborator în urma cărora a reieşit că un sfert dintre probele recoltate din instalațiile furnizoare de apă potabilă sunt necorespunzătoare.
Anul trecut au fost monitorizate un număr total de 110 instalații centrale, dintre care opt în mediul urban și 102 în mediul rural, instalații centrale care aprovizionează cu apă un număr de 300.634 persoane, din care 163.660 în mediul urban și 136.974 în mediul rural.
Dacă la 56 de stații se furnizează apă conformă consumului, la restul sunt mari probleme. Specialiștii DSP au recoltat în total 2.703 probe, din care 683, respectiv 25,27 %, au fost necorespunzătoare. Dintre acestea, la examenul chimic, din 1.570 probe au fost necorespunzătoare 560, ceea ce reprezintă 35,67%, la următorii parametri: cloruri, fier, bor, amoniu, nitrați, turbiditate, iar la examenul microbiologic, din totalul de 1.133 probe, 123 au fost necorespunzătoare 10,86%, fiind identificate bacterii coliforme și E.coli, care provoacă în organismul uman infecții extrem de periculoase, la 12 stații de distribuție din Calvini și Cătina.
Monitorizarea calității apei distribuită în scop potabil populației din județul Buzău anul trecut a evidențiat că există 18 comune care nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă a populației și 64 comune care au instalații centrale, unele care asigură apa cu parametri de potabilitate conformi, altele care furnizează apă cu parametri modificați față de prevederile legale.
După sesizarea neconformităților, specialiștii DSP Buzău au cerut primăriilor celor două localități, în calitate de administratori ai instalațiilor de furnizare, luarea măsurilor necesare pentru dezinfecția apei. De asemenea, primăriile au fost sancționate conform legii. Nu au fost înregistrate îmbolnăviri cauzate de infecția cu E.coli.
Eschierichia coli (numită de asemenea și E.coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale. Unele specii produc o toxină puternică ce determină  sanguinolență și, rar, pot cauza probleme hematologice grave și chiar  renale. Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7 (numerele și literele indică tipul de E. coli). Alte tipuri de E. coli pot determina infecții ale tractului urinar sau alte infecții. În cazuri foarte rare, aceste infecții pot duce la deces. Bacteria E. coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile.
Specialiștii avertizează că, deși una dintre simptomele intoxicării cu E. coli este diareea, nu se recomandă medicamentele antidiareice, deoarece acestea pot împiedica eliminarea mai rapidă a bacteriei din organism.
Potrivit medicilor epidemiologi, bacteria Escherichia Coli poate cauza diaree, dizenterie și hepatite. Dezinfecția cu cloramină într-o anumită concentrație omoară bacteria, iar apa devine potabilă.
Dezinfecția trebuie făcută de specialiști, după anumite reguli. Se pune cloramină în apă, se lasă 48 de ore, se scoate apa din rezervor, se pune alta care se dezinfectează cu clor și se repetă analizele de laborator. Aceste analize se efectuează numai în laboratoarele înregistrate la Ministerul Sănătății. Numai cînd apa nu are nicio bacterie E. Coli, aceasta poate fi dată spre consumul uman.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns