Buzăul pierde un mandat de deputat!

de Stiri Buzau Media
Scăderea semnificativă a populaţiei judeţului Buzău, potrivit primelor date ale recensământului, prezentate de Institutul Naţional de Statistică, va duce şi la scăderea numărului de mandate de parlamentar și de consilieri din judeţ.
Potrivit legii, norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat, de un senator la 168.000 de locuitori. Având în vedere acest lucru, dar şi faptul că judeţul numără acum, potrivit INS, aproape 405.000 de locuitori, Buzăul va pierde un mandat de deputat, urmând să aibă doar 6, față de 7 câte mandate sunt în prezent. În cazul mandatelor de senator, numărul acestora se va menține: 3.
O situaţie similară se înregistrează şi în cazul municipiului Buzău, care nu va mai depăşi pragul de 100.000 de locuitori. Primele date arată că municipiul numără acum puţin peste 95.000 de locuitori şi va trece la un rang inferior, respectiv va deveni oraş de rang III, faţă de rangul II în prezent. Mai mult, la o populaţie sub 100.000 de locuitori, oraşul Buzău va fi reprezentat, în Consiliul Local Municipal, de 21 de consilieri locali, faţă de 23 în prezent.