Câți condamnați în libertate sunt supravegheați de consilierii de probațiune în Buzău

de Stiri Buzau Media

catuse1-500x287Greva spontană declanşată în ianuarie de consilierii serviciilor de probaţiune a atras atenţia celor din Ministerul Justiţiei, dar nu a adus şi soluţii.

În urma întâlnirilor dintre ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP), din 29 şi respectiv 1 februarie, s-a recunoscut că Probaţiunea este „ruda săracă a Justiţiei” şi că noile coduri intrate în vigoare în 2014 au atras o multitudine de atribuţii pentru consilieri, problemele acutizându-se de la un an la altul.

Totuşi, la întrebarea noastră unde anume ne vede aşezaţi în grila Justiţiei, doamna ministru Raluca Prună nu ne-a oferit un răspuns. Cât priveşte angajarea de personal, s-a precizat iniţial că se vor solicita 100 de posturi, ceea ce este egal cu zero pentru noi cei care lucrăm efectiv cu condamnaţii, dar în timpul discuţiilor din 29 ianuarie s-a revenit asupra cifrei şi ne-a spus că se va cere, aşa cum prevedea Memorandumul pentru perioada 2012-2016, 500 de posturi – a declarat Crina Mocanu, preşedintele SNCSP.

Dar şi acest lucru depinde de o eventuală rectificare bugetară, întrucât în prezent Ministerul Justiţiei nu deţine resursele financiare pentru plata viitorilor consilieri de probaţiune.

Astfel, singurul lucru care ar putea fi rezolvat ar fi paza sediilor serviciilor de probaţiune de către jandarmi, în acest sens existând şi o lege adoptată din 2013, dar neaplicată.

La Buzău, șapte consilieri de probațiune trebuie să supravegheze 930 de persoane condamnate și supravegheate în libertate. Asta înseamnă o încărcătură de 132 de dosare/consilier. Nici spațiul în care aceștia își desfășoară activitatea nu este unul de invidiat. Este vorba despre două camere în corpul D al clădirii în care Funcționează Tribunalul Buzău.

Funcționarii spun că în aceste condiții este le imposibil sa își facă bine treaba iar riscul recidivei este astfel foarte mare.

Consilierii sunt nemulțumiți că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, numărul condamnaților care execută pedepse în libertate aproape că s-a dublat dar personalul serviciului care îi supraveghează a rămas același. Ca să facă față volumului mare de lucru, consilierii sunt nevoiți să muncească suplimentar, dar nu sunt plătiți pentru asta. Codul Penal intrat în vigoare în urmă cu doi ani pune accent pe pedepsele neprivative de libertate și sporește astfel atribuțiile serviciilor de probațiune.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns