Firmele de plasare de forţă de muncă în străinătate de care ar trebui să vă feriți

de Stiri Buzau Media

Exodul-fortei-de-munca--Europa-ramane-fara-specialistiMai bine de un sfert dintre firmele de plasare de forţă de muncă în străinătate, controlate de ITM în 2015, au fost amendate, pentru că nu au respectat legea, potrivit economica.net.

Lista firmelor sancţionate în anul 2015 pentru că au încălcat Legea nr.156/2000 care reglementează munca în străinătate.

Acestea sunt:

SC Concept Best Copy SRL din Arad
SC Logistica Muncii externe din Arad
SC Promedica 24 Central Europe
SC Branchenbezogene Vermittler SRL din Arad
SC RCB Recruitment SRL din Arad
SC Bework Profesional Recruitment SRL din Arad
SC Perfect at Work Holland SRL din Bacău
SC Dorinely Rovy SRL din Bihor
SC Gabidin Trans SRL din Bihor
SC Global Employment SRL
SC Xawax Recruiting SRL din Bihor
SC Technowelt SRL din Bistriţa
SC Borker Ideal din Bucureşti
SC Tellus SRL din Braşov
SC Miny Pet Dar SRL din Caraş-Severin
Ccm Care Case Management SRL din Caraş-Severin
SC Yasmir Celina SRL din Caraş-Severin
AM Jobs Pflege SRL din Caraş-Severin
SC Alesis Europajob Start SRL din Caraş-Severin
SC Crispflegeaktivro SRL din Caraş-Severin
SC Meine ABJ SRL din Caraş-Severin
SC First Choice Recruitment SRL
SC Mainstream Identity Management SRL din Cluj
SC Rolit Solutions SRL din Cluj
SC Jobs Euroline SRL din Constanţa
SC Barklav SRL din Constanţa
SC Admirals Crewing Agency SRL din Constanţa
SC Paul Recruitment SRL din Dâmboviţa
SC Agriforce Solutions din Dolj
SC Lexiljob SRL din Harghita
SC Teoturing SRL din Iaşi
SC Grupo AV SRL din Iaşi
SC Global Jobs EU SRL din Iaşi

SC M&G Gabi Recruiting SRL din Maramureş
SC Job Partner 2013 din judeţul Mureş
SC Jobrapido Alma SRL din judeţul Mureş
SC Tjobsrecruit SRL din judeţul Mureş
SC Infinity Recruitment SRL din judeţul Sălaj
SC Recrutari Direct SRL din judeţul Sălaj
SC Schwab SRL din Satu Mare
SC Vita Bene din Satu Mare
SC Easy Work Concept din Sibiu
SC Roth Job 24 din Sibiu
SC Recruitment Business Invest din Sibiu
SC Working People SRL din Sibiu
SC Sezer Samet SRL din Suceava
SC HM Evangely SRL
SC Wagner Awa SRL din Timiş
SC Silverhand.ro SRL din Timiş
SC Agdes Ams SRL din Timiş
SC Ro San Resita SRL din Timiş
SC HRF Consulting EU SRL din Timiş
SC Renta Cred HR Agency SRL din Tulcea.

Ce nereguli au găsit Inspectoratele Teritoriale de Muncă:

  1. Unele firme de plasare de forţă de muncă în străinătate nu au personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă; nu au încheiat cu angajatorii din străinătate contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă; nu sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă; nu dispun de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii; nu au o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor.
  2. Contractele de muncă încheiate de unele firme de plasare de forţă de muncă în străinătate cu angajatorii străini nu respectă legea, adică nu conţin următoarele informaţii: durata contractului; numărul de locuri de muncă în străinătate pentru care se încheie contractul; funcţia, meseria sau ocupaţia; natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajarii sau de reangajare; durata timpului de muncă şi de repaus; tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului; sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale; cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale; durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă; condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii; posibilitatea transferării salariului în România; asigurarea medicală a angajaţilor români, similar cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare; acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de munca, al bolilor profesionale sau al decesului; condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă, şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente; taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni romani, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; obligaţiile angajaţilor cetăţeni români în străinătate.
    Atenţie! Contractele de muncă în străinătate trebuie să conţină toate aceste informaţii! În caz contrar, ele nu sunt legale.
  3. Din vina firmelor de plasare de forţă de muncă în străinătate, contractele individuale de muncă încheiate între angajatorul străin şi angajatul român nu conţineau informaţiileprevăzute de lege: funcţia, meseria sau ocupaţia; natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajarii sau de reangajare; durata timpului de muncă şi de repaus; tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului; sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale; cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale; durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă; condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii; posibilitatea transferării salariului în România; asigurarea medicală a angajaţilor români, similar cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare; acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de munca, al bolilor profesionale sau al decesului; condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă, şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente; taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni romani, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; obligaţiile angajaţilor cetăţeni români în străinătate.
    Contractele de muncă încheiate între angajatorul străin şi angajatul român, care nu conţin toate aceste informaţii, sunt ilegale.
  4. Contracte individuale de muncă care nu au fost încheiate şi în limba română, aşa cum prevede legea.

5. Unele firme de plasare funcţionau ilegal pentru că aveau alt CAEN decât cel pe care îl prevede legea – CAEN 7810 – activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă.
Concret, aceste firme nu respectau prevederilor articolului 5 din legea nr.156/2000 care precizează că: ”pe teritoriul României pot desfăşura activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate societăţile comerciale care au ca activitate principală “activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” cod CAEN – 7810, denumite în continuare agenţi de ocupare a forţei de muncă”.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns