Căutările pilotului dispărut săptămâna trecută cu planorul continuă la Buzău

de Stiri Buzau Media
avion-planor

avion-planorContinuă căutările pilotului Mircea Crăciun care a dispărut săptămâna trecută cu planorul după ce a plecat de la Ghimbav. Căutările sunt desfășurate în mai multe județene între care și Buzău.

MAI a transmis marți că pilotul planorului dispărut este căutat  pe mai multe trasee montane din opt judeţe, unde vor fi 1.200 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, iar un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne este pregătit să acţioneze în caz de nevoie.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, luni, la Predeal, că, începând de marţi, „căutările aeriene” ale pilotului Mircea Crăciun şi planorului pilotat de acesta vor fi făcute doar cu un număr limitat de aeronave, „pe zonele punctuale unde este o cerere” în acest sens.

El a precizat că tot marţi se va „reverifica” zona Postăvarul, de unde în 6 august a decolat planorul pilotat de Mircea Crăciun, pentru că în zonă pădurea este foarte deasă.

Întrebat ce şanse sunt ca pilotul planorului să fie găsit în viaţă, Raed Arafat a răspuns: „Cu fiecare zi care trece, şansa este mai mică. Nu putem să spunem că şansa este zero, dar, normal, cu cât creşte perioada în care nu-l găsim, fiind şi în munţi şi poate şi accidentat, şansa scade până la zero”.

El a mai spus că, dacă planorul nu va fi găsit în urma căutărilor, Jandarmeria Montană şi Salvamont vor avea „o misiune continuă ca pe toate traseele pe care le fac, oricând sunt pe munte, să verifice şi planorul respectiv”.

Mircea Crăciun, care a dispărut cu planorul în 6 august, după ce a decolat din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Planorul cu care a zburat îl închiriase de la o firmă din străinătate şi îl testa pentru prima dată după asamblare, iar Aeroclubul Braşov l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul din Masivul Postăvarul.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, spunea, în 6 august, că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, potrivit unui comunicat de vineri al ROMATSA.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unităţi constituindu-se din 6 august un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns