Cristian Pantazi: Nelegiuiților, feriți-vă de valul care vine peste voi

de Stiri Buzau Media

image-2008-01-10-2174843-46-cristian-pantaziNici o demisie, nici o asumare bărbăteasca a unei culpe morale. Nici o încercare de empatie reală cu victimele și cu oamenii din stradă. Și nu e doar cazul tragediei din Club Colectiv. Așa a fost și în alte cazuri strigătoare la cer, care au sfidat cetățeanul normal: coloana oficială a lui Gabriel Oprea, voturile din Parlament pentru penali, păstrarea pe funcții înalte a unor personaje evident corupte și imorale. Generația mea (decrețeii și cei de 30-40 de ani) e aproape obișnuită cu sfidările și reacționează rar. Dar generația 20-30 de ani e altfel croită, și am văzut-o ieri la marșul tăcut: acolo se naște un val îngrozitor de ură împotriva corupției care ucide.

Am avut sentimentul ăsta pentru prima oară la mitingul din 2013 anti-Roșia Montană. Și acolo au fost mii de adolescenți care au crezut sincer că sunt mințiți de autorități. Au venit alegerile din 2014, cu scandalul din Diaspora: am văzut iar zeci de mii de adolescenți ieșiți în toată țara la mitinguri împotriva imposturii. A continuat cu mitingurile mai mici împotriva lui Gabriel Oprea după moartea polițistului Bogdan Gigina.

Toate au avut un numitor comun: incapacitatea de a mai suporta incompetența și impostura acoperite de hârtii. Primăria care a dat autorizația clubului are hârtii acoperitoare, ISU are legea de partea ei, zecile de autorități și agenții care mănâncă banii publici au alibi-uri. La fel și liderii politici: usturoi n-au mâncat, gura nu le-a mirosit.

Toți autorii morali ai evenimentelor de mai sus au reușit, cumva, să se ascundă îndărătul maldărelor de hârtii și chichițe birocratico-legislative și au scăpat. Sau așa cred ei.

De fapt, nu au scăpat. Pentru că ura împotriva lor s-a sedimentat în straturi. Deseori e o ură mută, așa cum am văzut la marșul tăcut de duminică. E cea mai distructivă, și ea va izbucni la un moment dat cu o violență incredibilă. Vor fi măturați toți nelegiuiții care patronează și stimulează disfunctionalitățile din sisteme precum Sănătatea, Ordinea Publică, Educația, administrația locală.

Vor fi maturați toti cei care își închipuie că pot continua să sfideze cetățenii continuând să ia șpagă, să-și fure doctoratele, să folosească avantajele funcțiilor în interes personal, să asiste pasivi la incompetență.

Va veni un val de nemulțumire publică pe care nu știu ce îl va putea opri. Deocamdată, aceste nenumărate nemulțumiri sedimentate erodează încrederea cetățenilor în autorități. Ele distrug încet-încet țesutul social care ține laolaltă o națiune și-o împiedică să devină un Stat eșuat (dacă vreți să vedeți un stat șuat uitați-vă la Republica Moldova sau la Ucraina).

Generația 18+ nu e ca generația mea. E o generație mai dură decât a mea.
 Generația mea și-a consumat mult din energie pentru a supraviețui, am făcut trecerea de la jungla anilor 90 la o societate mai așezată, dar cu multe imperfecțiuni. Noi am făcut compromisuri pentru a merge mai departe. Generația 18+ nu a apucat să se contamineze cu această cultură a compromisului. De aici vine duritatea ei, o simt cum crește tot mai puternic și mai așezat. De ea nu vor scapa nici cei care, aflați în poziții călduțe, își caută alibiuri să nu facă nimic în numele unei neîmplicări suverane.

PS: Merită inventariate rapid câteva lucruri care au marcat istoria ultimelor trei zile:

Puncte bune:
– Solidaritatea excepțională arătată de cea mai mare parte a românilor (au donat sânge, au sărit în ajutorul victimelor, au donat bani sau bunuri, au participat la marșul de duminică sau au avut pur și simplu un gând bun pentru zecile de victime ale incendiului).
– Reacția extraordinară a multor cadre medicale (medici, asistente, infirmieri etc) care s-au mobilizat exemplar.

Puncte slabe:
– O posibilă deficiență administrativă criminală sau o hibă legală care a permis funcționarea clubului în condiții improprii, dacă nu cumva e culpa exclusivă a administratorilor clubului și/sau a organizatorilor de evenimente.
– Apariția demenților și a habotnicilor care s-au folosit de tragedie pentru a inculpa halloween-ul sau rock-ul în numele apărării unor așa-zise valori tradiționale.
– Cinicii care au postat poze îngrozitoare cu victimele.
– Reacția inițială slabă a TVR, care a ratat complet evenimentul în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Sursa:hotnews.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns