Decizia Curții Constituționale va permite ANPC-ului să solicite instanţelor judecătoreşti excluderea din contractele de credit a clauzelor abuzive pentru toţi clienţii

de Stiri Buzau Media

decizia-ccr-465x390Curtea Constituţională a respins excepţia invocată de către bănci privind excepţiile de neconstituionalitate invocate pentru art. 12 şi 13 din Legea 193/2000. Băncile au solicitat că articole din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive, prezentate mai jos, ce reprezintă temeiul proceselor cu băncile atât individuale cât şi colective să fie declarate neconstituionale.

Decizie va permite ANPC să solicite instanţelor judecătoreşti excluderea din contractele de credit a clauzelor abuzive cu efect erga omnes (pentru toţi clienţii).

Art. 12.

(1) În cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, organele de control prevăzute la art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

(2) La cererea de chemare în judecată va fi anexat procesul-verbal întocmit potrivit art. 11.

(3) Asociaţiile pentru protecţia consumatorului care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 30 şi 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, îl pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, la instanţa prevăzută la alin. (1), pentru ca aceasta să dispună încetarea folosirii acestora, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispoziţiile art. 13 alin. (1) şi (4) sunt aplicabile.

(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conţine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acţiune ori pe cale de excepţie, în condiţiile legii.

Art. 13.

(1) Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), instanţa va aplica şi amenda contravenţională prevăzută la art. 16.

(3) Dacă instanţa constată că nu sunt clauze abuzive în contract, va anula procesul-verbal întocmit.

(4) Hotărârea este supusă numai apelului.

Sursa: legijurisprudenta.com

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns