Evaluare Națională 2015: Subiectele la Limba și literatura română

de Stiri Buzau Media

 

elevi-evaluare-nationala

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut astăzi prima probă din Evaluarea Națională, la Limba și literatura română. Aceștia au avut de rezolvat două subiecte, care, la rândul lor, au avut mai multe sub-puncte.  Subiectele sunt  notate cu 78 de puncte, 12 puncte se acordă pentru redactarea întregii lucrări ( unitatea compoziției, coerența textului, stilul și vocabularul, ortografia, punctuația și așezarea corectă în pagină).  10 puncte se acordă din oficiu.

La primul subiect, elevilor li s-a prezentat un fragment din basmul popular “’ Lupul cel  năzdrăvan și Făt – Frumos”’, cules de Petre Ispirescu  și li s-a cerut să redacteze o compunere  de 150 -200 de cuvinte, prin care să motiveze apartenența acestuia la specia basmului popular.

La primul subiect se acordă 42 de puncte, la care se adaugă alte 12 pentru rezolvarea corectă.

La subiectul al doilea,  notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat în presă, cu titlul “Este ziua iei românești: piesă vestimentară care nu se demodează niciodată”’. Una din cerințe a fost să se precizeze data la care este sărbătorită Ziua  universală a iei . Cealaltă cerea să se precizeze numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal. Tot la subiectul doi , elevii au avut de redactat o narațiune de  80-150 de cuvinte, care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare.

Media de la Evaluarea Națională reprezintă 75% din media de admitere la liceu, restul de 25% fiin compusă din media generală obținută la gimnaziu.

Evaluarea Națională continuă marți cu proba scrisă la Limba și literatura maternă, pentru elevii care au studiat gimnaziul în limba maternă și se încheie miercuri, cu proba scrisă la matematică.

Primele rezultate se afișează pe 26 iunie, urmează contestațiile în perioada 27-29 iunie, iar pe 30 iunie se vor afișa rezultatele finale.

Noutatea de anul acesta  o reprezintă înregistrările audio-video din sălile de examen, care se vor verifica prin sondaj, după fiecare probă susținută.  Dacă se constată nereguli,fraude sau tentative de fraudă, se vor verifica toate înregistrările din sălile de examen, iar sancțiunile se vor lua , după caz, putând merge până la acordarea notei 1 la proba respectivă.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns