Fenomene astronomice rare, vizibile curând pe cerul României

de Stiri Buzau Media
super-luna

super-lunaSuper Luna și eclipsa de lună, două fenomene astronomice rare, vor avea loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie. Raritatea evenimentului constă în producerea simultană a celor două fenomene spectaculoase. Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

Fenomenul va fi vizibil aproape în toată lumea şi va începe în seara de 27 septembrie în America de Nord şi America de Sud. Fenomenul astronomic va fi vizibil parţial şi din România.

”În noaptea de 27 spre 28 septembrie se produce o eclipsă de Lună, care va începe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 şi se va termina la 08:23. Luna va apune în jurul orei 07.15, aşa că nu toată eclipsa va fi vizibilă. Totuşi putem vedea totalitatea, când Luna se va afla la numai 15° deasupra orizontului”, se spune pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Super Luna – sau Luna la perigeu – este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obişnuite.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns