Fiscul publică astăzi lista datornicilor. Care sunt plafoanele care va califică pe “lista ruşinii”

de Stiri Buzau Media

anafANAF va publică astăzi pe site lista persoanelor fizice şi a companiilor cu datorii la Fisc, după ce se anunţase că prima lista va fi făcută publică pe 30 aprilie, având în vedere că este perioada Paştelui.

Fiscul a decis la începutul lunii aprilie să majoreze plafoanele minime ale datoriilor aferente persoanelor care vor apărea pe listele publicate pe site-ul instituţiei. Astfel, suma minimă a fost ridicată de la 100 lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice care au de plătit restante la buget. În cazul persoanelor juridice, firmele mici, PFA şi persoanele cu profesii liberale vor apărea pe liste pentru sume datorate la buget de peste 10.000 de lei, în urcare de la 500 de lei.

Totodată, firmele mijlocii vor apărea pe site-ul Fiscului dacă datorează minim 50.000 de lei, pragul fiind ridicat de la 1.000 lei, iar pentru companiile mari plafonul a fost majorat de la 1.500 de lei la 100.000 lei. Fiscul a precizat că va trimite notificări contribuabililor ale căror restante fiscale înregistrate trebuie publicate, în care va menţiona cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificării situaţiei fiscale.

ANAF a motivat decizia de ridicare a plafoanelor obigatiilor fiscale restante care se vor publică pe site-ul instituţiei prin faptul că a luat în considerare scopul de a preveni şi reduce datoriile la bugetul general consolidat, cât şi costurile necesare notificării.

Obligaţia de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante este prevăzută în noul Cod de procedura fiscală, intrat în vigoare la începutul acestui an, iar plafoanele datoriilor pentru care vor fi publicaţi debitorii pe site au fost aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF.

Lista publicată va cuprinde denumirea sau numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, cu excepţia persoanelor fizice, unde nu se va menţiona codul numeric personal. Totodată, va fi publicată localitatea domiciliului fiscal şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante. Preşedintele ANAF a precizat recent că ideea publicării acestei liste a venit de la primarii din teritoriu.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns