Idele lui Martie. De ce să te fereşti de ziua de 15 martie

de Stiri Buzau Media

cezar-martie-300x245„Ide” reprezintă un nume dat zilei a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie şi octombrie şi zilei a treisprezecea din celelalte luni din calendarul roman. Povestea pe care ţi-o prezentăm astăzi, despre Idele lui Marte, are la bază o întâmplare tragică şi sângeroasă. Dar, totodată, este vorba şi de superstiţie. Aşadar află dacă ar trebui să te fereşti sau nu de ziua de 15 martie.

Martie 15 sau Idele lui Martie – poate până acum data aceasta ţi s-a părut inofensivă. Dar ea are o puternică încărcătură, iar istoria ne-a arătat că are la bază un eveniment sângeros.

Dacă nu ar fi fost vorba de evenimentele petrecute în Roma antică, ziua de 15 martie ar fi fost doar o zi ca oricare alta. Dar moartea lui Iulius Cezar – ucis de mâna unor senatori romani – a făcut ca această dată să fie considerată una cu ghinion. Potrivit credinţelor popular, se spune că un prezicător l-ar fi avertizat pe Cezar în privinţa acestei zile, dar el s-a împotrivit şi s-a aventurat oricum. Însă tu ar trebui să te fereşti de Idele lui Martie anul acesta?

Istoria şi semnificaţia acestei zile

Deşi majoritatea oamenilor au auzit de sintagma „Idele lui Martie”, ştiai că termenul de „ide” (care vine din latinescul „idus”) înseamnă jumătatea lunii? Potrivit calendarului roman, idele pică în cea de-a 15-a zi a lunilor martie, mai, iulie şi octombrie. Pentru restul lunilor de peste an, „idele” pică în ziua a 13-a.

Cu toate acestea, Idele lui Martie şi alte zile legate de anumite tragedii au anumite mesaje pentru noi, oamenii de rând. Cel puţin aşa susţin cei care cred în acest gen de superstiţii. Unul dintre aceste mesaje supreme este cel care spune că ar trebui să îţi asculţi intuiţia şi vocea interioară.

De asemenea, Idele au fost considerate sacre pentru zeul Jupiter, iar în general, aceste zile erau zile libere pentru populaţia din Roma antică sau erau declarate sărbători legale. Instanţele judecătoreşti erau închise, iar afacerile publice nu aveau loc în aceste zile de la jumătatea lunii. Angajaţii şi chiar sclavii primeau o zi liberă atunci când picau idele. Aveau loc festivităţi în pieţe, iar un miel alb era sacrificat pe altarele dedicate lui Jupiter, în cinstea idelor.

În particular, Idele lui Martie nu erau doar zile sacre pentru a-l cinsti pe Jupiter, ci şi pentru a-l cinsti pe zeul Marte. Luna martie era astfel numită după Marte, zeul războiului. Adeseori, se organizau parade militare şi festivităţi pentru a comemora zeul războiului, dar şi pentru a afişa puterea armatei romane.

Căderea lui Cezar

Asasinarea lui Iulius Cezar a avut loc în data de 15 martie, în anul 44 î.Hr., dar această dată a avut parte de faima sa în special datorită lui William Shakespeare. În piesa sa intitulată „Iulius Cezar”, William Shakespeare a scris faimoasa replică „Fereşte-te de Idele lui Martie!„, rostită de un prezicător pentru a-l avertiza pe Cezar de soarta lui iminentă.

Potrivit istoricului grec Plutarh, un clarvăzător l-ar fi avertizat într-adevăr pe Cezar şi l-ar fi pus în gardă cum că cineva i-ar face rău. Profeţia a subliniat că tragedia s-ar abate asupra lui Cezar nu mai târziu de Idele lui Martie. Potrivit lui Plutarh, în acea zi, Cezar ar fi glumit cu clarvăzătorul, spunând că ziua de 15 a sosit şi că nu s-a întâmplat nimic. Iar la această replică, prezicătorul a răspuns că ziua nu s-a terminat încă. Şi aşa profeţia lui s-a împlinit cu asasinarea lui Cezar.

Sursa: ampress.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns