Autoritățile sunt în alertă după ce mai mulți copii din Zoița au ajuns astăzi la spital cu simptome de intoxicație alimentară după ce ar fi mâncat iaurt și corn distribuit în școală prin programul guvernamental „Laptele și cornul”. Reprezentanții Consiliului Județean spun însă că buletinele de analiză ale societăților furnizoare ale alimentelor din școli sunt în regulă.
Prin licitație organizată de Consiliul Județean, două firme distribuie cornul și lactatele în școli. Este vorba despre Boromir, pentru corn, și Meridian Agroind din Râmnicu Sărat, pentru lactate. Astăzi a fost distribuit iaurt, în jurul orei 10.00, iar simptomele au apărut după circa un sfert de oră. Am primit buletinele de analiză de la cei doi distribuitori și sunt în regulă. Acum, DSVSA și DSP vor face anchete pentru a lămuri toate aspectele și tot ele vor fi cele care vor putea lua măsuri, în funcție de ce vor descoperi. Este posibil ca la origine să fie manipularea necorespunzătoare a acestor alimente, depozitarea lor incorectă, multe pot fi cauzele – a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.
La rândul său, șeful DSVSA Buzău, Marijan Milea, a declarat că, în urma primelor verificări, s-a constatat că iaurtul era în termenul de garanţie şi a fost adus luni la unitatea şcolară şi depozitat în frigidere. Depozitarea ar fi fost făcută conform normelor în vigoare, singura neregulă găsită fiind lipsa unui termometru în frigider care să indice dacă temperatura internă era sau nu cea optimă indicată pentru iaurt. Șeful DSVSA Buzău a dispus o verificare a unităţilor alimentare din apropierea şolii din Zoiţa, având în vedere că dintre cei 40 de elevi care au consumat produse din programul „Cornul şi laptele” astăzi dimineață, doar 18 au acuzat stare de rău. În schimb, inspectorul şcolar general, Nela Weimsedel, spune că în ultima vreme la ISJ s-au primit mai multe reclamaţii privind produsele respective, fabricate de o firmă din Rîmnicu Sărat, care le distribuie în tot judeţul și a cerut Consiliului Judeţean să demareze verificări în ceea ce priveşte programul „Cornul şi laptele”.
Ar fi bine sa se verifice putin si cantitatile: laptele Mili de 200 ml, contine cu indulgenta 150 ml… Ideea e f buna, doar ca e folosita pt imbogatirea unor persoane si nu in folosul copiilor nostri…