Medicii care se opun vaccinării ar putea pierde dreptul de practică

de Stiri Buzau Media

bani-la-medicjpgMedicii care se opun vaccinării şi-ar putea pierde dreptul de practică în timp ce părinţii care refuză imunizarea copiilor ar urma să fie sancţionaţi. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege finalizat de experţi pentru Ministerul Sănătăţii, prin care autorităţile speră să împiedice reapariţia unor boli considerate eradicate. Demersurile vin după ce doi copii nevaccinaţi au făcut poliomielită, în Ucraina, la frontiera cu ţara noastră și au paralizat. La acest fapt se adaugă miile de refugiaţi care vin în Europa vin zone unde circulă virusul Polio, atât de periculos pentru că poate determina paralizia copilului nevaccinat.

Specialiştii în imunizări spun că vaccinurile sunt sigure. Totuşi, chiar unii medici le contestă, cee ace duce la  scăderea ratei vaccinărilor. În acest context, experţii Ministerului Sănătăţii propun să le fie ridicat dreptul de practică medicilor care militează pentru neimunizarea copilașilor și să fie sancţionaţi şi părinţii care refuză vaccinarea.

Virusul Polio, transmis prin intermediul mâinilor murdare, poate cauza paralizii şi chiar moartea. La noi nu s-au mai înregistrat cazuri din 1996, iar Europa a fost declarată liberă de poliomielită în 2002. Serul antiPolio e în schema de vaccinări. Imunizarea e pe viaţă, dar trebuie făcut rapel la 10 ani. Cei care nu s-au mai vaccinat pot fi în pericol.

Bolnavii din Ucraina au făcut poliomielita provocată de o tulpină virală care a suferit mutaţii genetice. Mai agresiv este virusul sălbatic Polio din Siria, de unde vin mii de migranţi. Cei care ajung în România vor fi monitorizaţi medical. Riscul de epidemii provocate de refugiaţi este însă mic, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns