Nu vreți să votați? Amendă 1.000 de lei

de Stiri Buzau Media

stampila-vot-2011Nu mai puţin de 11 proiecte de legi au fost adoptate tacit la Senat, printre care unele vizează modificări ale legislaţiei electorale.
Printre legile care au trecut tacit se numără una care introduce votul obligatoriu la alegeri şi o alta referitor la instalarea de camere de supraveghere în secţiile de votare şi imprimarea buletinelor de vot după modelul bancnotelor.

Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot“, prevede proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR.
Potrivit iniţiativei, votul nu este însă obligatoriu pentru cetăţenii care au peste 80 de ani şi pentru cei care suferă de boli cronice. 


Neparticiparea ar fi sancţionată cu 1.000 lei amendă, se mai arată în proiect.
În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul nici unui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma “nici unul dintre candidaţi nu corespunde”.

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.
Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns