Polițiștii buzoieni au tras linie după un an de activitate

de Stiri Buzau Media

Poliţiştii buzoieni au fost angrenaţi în peste 5200 activităţi cu caracter preventiv şi au informat antivictimal peste 73 000 de cetăţeni în anul tocmai încheiat.

Obiectivele majore urmărite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău în anul 2016 au fost creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.

Activitatea de prevenire a fost orientată pentru asigurarea unui sistem integrat, bazat pe atragerea de parteneri şi apropierea de comunitate şi a cunoscut o evoluţie constantă din punct de vedere calitativ.

În anul 2016, priorităţile naţionale identificate – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor au fost completate de prioritatea identificată la nivel local – creşterea gradului de siguranţă rutieră la nivelul judeţului Buzău.

Poliţiştii buzoieni au organizat peste 5.200 de activităţi cu caracter preventiv educativ cu diferite grupuri ţintă, în cadrul cărora au fost distribuite peste 25.000 materiale cu recomandări utile şi au fost informaţi antivictimal peste 73.000 de cetăţeni.

De asemenea, efectivele inspectoratului au intervenit la peste 5.900 de apeluri primite prin S.N.U.A.U. „112”, cele mai multe fiind în mediul rural, peste 3.500, iar 2.300 în mediul urban, timpul de intervenţie la evenimente în majoritatea cazurilor fiind sub 10 minute.

Combaterea criminalităţii – aspecte generale

În perioada analizată, pe raza judeţului Buzău nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunităţii, majoritatea faptelor comise fiind din categoria celor de subzistenţă.

Combaterea criminalităţii

În judeţul Buzău, criminalitatea sesizată a scăzut cu 10%, anul trecut înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

De asemenea infracţionalitatea judiciară în perioada analizată a scăzut cu 11%, și se află pe un trend descendent în ultimii 5 ani.

Referitor la criminalitatea stradală, în anul 2016 au fost sesizate cu 27% mai puţine fapte, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest gen de infracţionalitate s-a aflat pe un trend descendent în ultimii 4 ani.

Astfel, pe genuri de fapte, au scăzut infracţiunile de furt sesizate cu 28%  şi tâlhăriile cu 13,5%.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă

La nivelul judeţului nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra membrilor comunităţii, infracţiunile de omor au scăzut cu 75% în perioada evaluată, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

Criminalitatea sesizată  în mediul rural a  scăzut cu 9,2%, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

Criminalitatea contra patrimoniului

A înregistrat scăderi în perioada evaluată cu 15% comparativ cu anul 2015, menţionăm că și acest tip de criminalitate se află pe un trend descendent începând cu anul 2014, iar anul trecut a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

Criminalitatea economico –financiară

Pe genuri de infracţiuni economico-financiare s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni constatate faţă de anul 2015.

Prin acţiunile iniţiate pentru combaterea evaziunii fiscale, a fost recuperat un prejudiciu de 10.811.235 de lei (+ 7. 400. 887 de lei faţă de anul anterior).

În cadrul activităţilor desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul operaţiunilor cu produse din tutun, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 206.442 ţigarete, 674 de  kg tutun vrac, 7 utilaje de mărunţit tutunul, 69 de  dispozitive de confecţionat ţigarete, au înregistrat un număr de 9 dosare penale în acest domeniu şi s-au efectuat cercetări faţă de 21 persoane, din care 6 au fost reţinute.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au derulat activităţi de amploare în baza acţiunilor naţionale, precum şi în cadrul altor planuri de măsuri specifice şi au aplicat 102 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Analiza indicatorilor statistici în domeniu, evidenţiază în continuare faptul că judeţul Buzău nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiuni cu arme şi muniţii, fenomenul având un caracter izolat, cu manifestări simple, fără pericol social, în anul 2016 nefiind înregistrate evenimente în care au fost folosite arme de foc.

 

Infracţionalitatea în domeniile silvicultură şi piscicultură

În perioada analizată, poliţiştii buzoieni au organizat 510 acţiuni, dintre care 43 în fondul forestier, 66 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 358 pe linia legalităţii transportului de material lemnos şi 43 vizând alte aspecte din domeniul silvic.

Au fost aplicate 519 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 626.200 de lei.

De asemenea au fost confiscate 16 fierăstraie mecanice folosite la săvârşirea de infracţiuni şi contravenţii la regimul silvic.

Siguranţa rutieră

Creşterea gradului de siguranţă rutieră a reprezentat una dintre principalele priorităţi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

Astfel au fost desfăşurate peste 450 de activităţi cu caracter preventiv, atât în unităţile de învăţământ, la care au participat peste 4.600 de elevi şi cadre didactice, dar şi caravane de informare în mediul rural, unde au fost sfătuiţi antivictimal asupra necesităţii respectării regulilor de circulaţie, peste 10.000 de cetăţeni.

În ceea ce priveşte  siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2016 s-au produs cu 9,5% mai puţine accidente rutiere grave faţă de anul 2015 și a scăzut numărul persoanelor  decedate, precum și al celor rănite grav.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost  indisciplina pietonală, viteza neadaptată  și indisciplina bicicliștilor.

În anul 2017, pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor urmări:

  • siguranţa cetăţeanului, prin menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică;
  • prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale ;
  • prevenirea şi combaterea infracţionalităţii comisă cu violenţă;
  • creşterea şi îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc.