Președintele CJ Emanoil Neagu: “Să nu uităm tradițiile, pentru că, Dumitru Dan, în afară de mersul pe jos, a oferit spectacol în costum popular și cu tradiționalele opinci”

de Stiri Buzau Media

Expozitie Dumitru Dan 1Începând de ieri, la Muzeul Județean poate fi vizitată expoziția unică în țară ce cuprinde poze cu celebrul Dumitru Dan din călătoria sa în jurul lumii, o cămașă identică cu cea a globe-trotterului, dar și 497 de perechi de opinci lucrate manual, câte a folosit globe-trotterul buzoian în expediția vieții sale.

Expozitie Dumitru Dan 2

Se împlinesc 100 de ani de când Dumitru Dan a îmbinat cultura cu sportul și a îndrăznit alături de ceilalți trei să facă un ocol al lumii și nu cred că și-a propus să câștige acel premiu cât și-a propus să promoveze cultura și tradițiile românești. Avem de învățat, să nu uităm tradițiile, să nu uităm portul popular pentru că Dumitru Dan în afară de mersul pe jos a oferit spectacol în diferite localități în costum popular și cu tradiționalele opinci care s-au consumat în acest maraton în număr de 497 de perechi de opincia declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, în deschiderea evenimentului.

Expozitie Dumitru Dan 4

Dumitru Dan s-a născut în 1890 la Buhuşi şi a murit în 1978, la Buzău, oraş unde s-a stabilit cu familia şi a predat ca profesor de geografie. În memoria sa, Muzeul Județean a reușit să obțină o finanțare de 77 de mii de euro pentru a înființa o expoziție permanentă cu bunuri care i-au aparținut lui Dumitru Dan, fotografii, dar și 497 de perechi de opinci realizate de către elevi de etnie romă din comuna Brădeanu.

expozitie Dumitru Dan

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns