Sentinţele definitive pe bază de probe de la SRI nu pot fi revizuite

de Stiri Buzau Media

curtea_constitutionalaCurtea Constituţională a stabilit că infractorii condamnaţi definitiv pe baza unor probe realizate de SRI nu mai au cum să ceară revizuirea sentinţei. Problema se ivise ca urmare a altei decizii a Curţii prin care SRI nu ar mai putea face probe pentru DNA şi alte parchete. Procurorii şefi se temeau de consecinţele acestei hotărâri.Astfel, sentinţele definitive nu pot fi revizuite, chiar dacă modalitatea prin care au fost obţinute probele în dosar a fost declarată neconstituţională, a decis Curtea Constituţională. Curtea a rezolvat în acest fel una dintre problemele ridicate de decizia prin care SRI e eliminat dintre instituţiile care realizează probe în procesul penal.

Acum două săptămâni, Curtea Constituţională a decis ca serviciile secrete să nu mai facă interceptări şi filaje în cadrul anchetelor penale. Aceste probe ar trebui realizate doar de către poliţişti şi procurori prin serviciilor lor tehnice.

SRI poate în continuare să facă interceptări pe siguranţa naţională şi să sesizeze DNA sau alte parchete dacă depistează infacţiuni de corupţie sau de drept comun.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns