Cu un ac poți salva viața unui om ce suferă un atac cerebral

de Stiri Buzau Media

identifica-atacul-cerebralUn simplu ac poate salva viața unei persoane care suferă un accident vascular cerebral. Acest sfat este dat de un profesor chinez care susține că putem interveni în cel mai scurt timp când vedem că o persoană se confruntă cu un astfel de atac. Păstrați-vă calmul și nu uitați sa sunați înainte la 112. Pana la sosirea ajutorului specializat, indiferent unde este victima, nu o mișcați. Potrivit www.healthyfoodhouse.com, citat de jurnalul.ro puteți utiliza un ac obișnuit sau acul unei seringi.

  1. Țineți acul deasupra unei surse de foc pentru a-l steriliza și utilizați-l apoi pentru a înțepa vârfurile celor 10 degete de la mâini.
    2. Nu este nevoie să cunoașteți principii ale acupuncturii, trebuie să existe o distanță de câțiva milimetri între unghie și locul înțepăturii.
    3. Înțepați astfel încât sângele să înceapă să curgă.
    4. Dacă sângele nu începe să picure, întindeți și presați pentru a-l face să curgă.
    5. Când toate cele 10 degete sângerează, așteptați câteva minute. Veți observa că victima își va reveni.
    5. Dacă gura victimei este încleștată, masați-i urechile până când se înroșesc.
    6. Înțepați cu același ac zona moale a urechilor, astfel încât să curgă două picături de sânge din fiecare ureche. Câteva minute mai târziu, gura victimei va reveni la normal.
    7. Când persoana își revine, poate fi trimisă la spital.

Care sunt simptomele care anunța un atac cerebral?

Victima unui accident cerebral poate fi alertă, confuză sau comatoasă. Unele victime nu pot vorbi, altele pot prezenta convulsii sau dureri de cap. De asemenea, victima poate acuza amorţeală sau paralizie pe o parte din corp, ameţeli, tulburări de vedere sau incapacitatea de a vorbi.

Rugaţi victima să vă arate dinţii sau să zâmbească. În mod normal, ambele părţi ale feţei se mişcă uniform. La victima unui accident cerebral, una dintre părţi nu se mişcă la fel ca cealaltă.

Rugaţi victima să-şi ridice braţele în faţă şi să le menţină timp de 10 secunde. În mod normal, îşi poate susţine braţele în acelaşi mod. Victima unui accident cerebral nu-şi poate ridica unul din braţe sau acesta cade mai repede decât celălalt.

Probleme de vedere – un posibil simptom este apariţia vederii înceţoşate sau duble şi chiar pierderea abilităţii de a vedea cu un ochi.

Dificultăţi în a vorbi – adesea, înaintea unui atac cerebral, persoana poate experimenta atât probleme în a vorbi, cât şi în a înţelege ceea ce i se spune.

Amorţirea braţelor şi picioarelor – slăbirea, amorţirea sau chiar paralizarea membrelor sunt simptome asociate cu apariţia accidentelor vasculare cerebrale. Pentru a verifica dacă muşchii tăi sunt slăbiţi, menţine ambele braţe întinse, cu palmele în sus, timp de 10 secunde. Căderea unui braţ indică o slăbiciune musculară. De asemenea, poţi încerca să ridici fiecare picior în parte, ţinând ochii deschişi.

Slăbirea muşchilor unei părţi a feţei – dacă atunci când zâmbeşti sau îţi arăţi dinţii, o parte a feţei nu se mişcă, acest lucru ar putea indica riscul apariţiei unui atac cerebral.

Ameţeli, pierderea echilibrului, greaţa, dificultăţi în a merge – sunt simptome care ar putea indica mai multe afecţiuni sau ar putea caracteriza o persoană în stare de ebrietate. Cu toate acestea, ele pot indica şi apariţia unui atac cerebral.

Migrenele – dr. Seemant Chaturvedi, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină a Universităţii de Stat Wayne sfătuieşte tinerii care experimentează dureri de cap şi alte simptome care prevestesc un atac cerebral să efectueze un consult neurologic sau un RMN pentru a nu exista erori de diagnosticare. Migrenele care semnalează apariţia unui accident vascular cerebral sunt mai frecvent întâlnite în cazul femeilor.

Durerile care apar din senin – acestea pot viza braţele, picioarele, pieptul, o parte a feţei. Deşi nu sunt simptome tipice atacului cerebral, ele trebuie luate în considerare mai ales de femei, deoarece ele au de 62% mai multe şanse de a experimenta simptome atipice afecţiunii decât bărbaţii. Dintre acestea, durerile sunt cele mai frecvente.

Oboseala, slăbiciunea, dezorientarea şi schimbări ale stării mentale – sunt simptome care apar mai des în cazul femeilor, decât la bărbaţi.

Sughiţul – poate indica apariţia unui accident vascular, atunci când este afectat centrul respiraţiei din creier.

Palpitaţiile şi imposibilitatea de a respira – sunt alte simptome care apar mai des în cazul femeilor.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns