Sindicatele din învățământ anunță proteste dacă nu se măresc și salariile cadrelor didactice

de Stiri Buzau Media
greva-profesori

greva-profesoriSindicaliștii din Educație amenință cu proteste dacă salariile profesorilor nu vor fi majorate și ele, așa cum s-a întâmplat în cazul cadrelor medicale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că decizia de majorare a salariilor angajaţilor din sănătate este justă, dar avertizează că dacă nu vor creşte şi veniturile din învăţământ, Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare.

FSLI aminteşte că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.

În acest context, conducerea FSLI avertizează că dacă nu vor fi găsite soluţii şi pentru majorarea veniturilor angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii iau în calcul declanşarea unor proteste de amploare.

„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli”, a declarat liderul FSLI.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a cerut Guvernului ca şi angajaţilor din învăţământ să le fie majorate salariile, după decizia de creştere a salariilor din sistemul sanitar.

Federaţia avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ, care poate conduce la posibile acţiuni de protest cu ocazia începerii noului an şcolar.

Pe de altă parte, premierul  a declarat, marţi, că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”, anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat după decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi.

Salariile halatelor albe vor fi majorate cu 25 de procente de la 1 octombrie 2015.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns