TESTUL PRIN CARE ÎȚI DAI SEAMA IMEDIAT DACĂ MIEREA ESTE NATURALĂ!

de Stiri Buzau Media

miere-naturala_2Toți ne întrebăm dacă există metode prin care putem deosebi mierea contrafăcută de cea autentică. Răspunsul este: da, există câteva secrete ale mierii și câteva mituri despre aceasta pe care trebuie neapărat să le știm dacă vrem să ne bucurăm de un produs de calitate și de beneficiile lui.

  1. Mierea cristalizată este stricată. Fals!

Mierea nu se strică. Niciodată. Ea fermentează dacă este culeasă înainte de căpăcire sau este depozitată necorespunzător. Dar de regulă, cristalizarea intervine la un interval de la câteva săptămâni (mierea de rapiță, de tei, polifloră, de floarea soarelui cristalizează destul de repede, în vreme ce mierea de castan, de pin cristalizează greu, iar cea de salcâm aproape deloc – mă rog, după un an ,doi și cea de salcâm se încleiază). Cristalizarea este un fenomen natural și reversibil (mierea încălzită redevine fluidă), dar cristalizarea nu este nicidecum un semn că s-a stricat. Dimpotrivă, cumpărând o miere complet cristalizată în borcan aveți o garanție în plus că este miere naturală, pentru că mierea înmulțită cu glucoză sau alte siropuri și melase de regulă nu cristalizează sau nu cristalizează complet.Sfat: dacă vă plângeți că mierea cristalizată este greu de manevrat, păstrați-o într-un recipient cu gura cât mai largă.

  1. Mierea de salcâm este cea mai bună miere. – Fals!

Mierea de salcâm este cerută (și implicit are un preț mai mare) pentru că are tipicitate, cristalizează greu și conține mai puțină glucoză (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, în vreme ce la mierea de salcâm raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomandă diabeticilor să consume în cantități moderate doar miere de salcâm. Dacă nu aveți diabet, nu aveți de ce să mâncați doar miere de salcâm. Ideal este să mâncați tipuri variate de miere monofloră sau miere polifloră. În plus, sunt alte varietăți de miere mult mai gustoase, mai parfumate sau cu alte indicații terapeutice.

  1. Mierea polifloră este o miere de proastă calitate. – Fals!

Mierea polifloră este o miere de bună calitate tocmai pentru că, fiind amestecată din nectaruri ale mai multor tipuri de flori, îmbină puterea terapeutică a acestora. Este ca și cum ați avea un cupaj natural. Atenție, nu confundați mierea polifloră cu mierea amestecată de apicultori sau mai grav, de procesatori și comercianți. Mierea polifloră este mierea adunată în stupi care nu sunt duși în lan sau în pădure în regim pastoral sau la care extracția mierii se face după mai multe sezoane de înflorire la plante variate. Mierea polifloră, de regulă, este mai deschisă daca e miere de primavară și mai roșiatică dacă este extrasă din stup în a doua jumătate a verii sau toamna. De asemenea, mierea polifloră culeasă la altitudine este ceva mai dulce și mai închisă la culoare față de cele de câmpie.

  1. Mierea luată de pe marginea drumului este o miere bună. – Fals!

Mierea luată de pe marginea drumului (și vă păcălește și mai tare faptul că e stupina amplasată chiar acolo) are cel puțin patru neajunsuri care trebuie să vă facă să vă gândiți de două ori dacă să cumpărați de acolo au ba:

– mierea expusă la soare își pierde proprietățile, în special datorită acțiunii razelor ultraviolete dar și supraîncălzirii (și nu stă nimeni să vaă aducă tocmai vouă miere din borcanele alea bune, care nu au stat la soare).

– albinele care stau la stradă sunt expuse la intoxicații (ți asta se răsfrânge în calitatea mierii pe care o achiziționați) de la praful de la plăcuțele de frână, cauciucuri, uleiuri etc. Gândiți-vă că albinele beau zilnic apă. De unde? De lângă drum, unde sunt toate gunoaiele posibile.

– mierea respectivă poate fi îndoită și vânzătorul să fie un precupeț cu inițiative de “lungit” mierea, el nefiind de fapt producătorul/apicultorul din sat. Mai ales pe drumurile circulate gen DN1, unde e plin de stupine scoase la stradă pentru a comercializa miere la tarabă.

– albinele sunt expuse la gazele de eșapament. De aceea este ideal să știți stupina de unde achiziționați mierea, pentru a vă asigura că este amplasată departe de drumuri circulate. Tot din acest motiv este mai bine să achiziționați miere produsă în regim staționar (pentru că nu veti avea niciodată garanția amplasării corecte a stupinei în regim pastoral)

CUM VĂ DAȚI SEAMA CĂ AȚI CUMPĂRAT O MIERE AUTENTICĂ

Testul focului

Luați un colț de șervețel, realizați un mic con din hârtie și murdăriți-l de miere cu ajutorul unei lingurițe. Dați foc la capatul mânjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Dacă zona cu miere arde cu ușurință, mierea este autentică. Dacă mierea este “lungită”, zona murdară de miere nu se va aprinde.

Sursa: cyd.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns