BCE (Banca Centrală Europeană)prin Consiliul guvernatorilor săi, a decis să mențină, dar totodată să înghețe finanțarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA, la nivelul stabilit vineri- aproximativ 89 miliarde de euro ,după cum informează Bloomberg.
Prin această acțiune, BCE intenționează să își protejeze propriile fonduri, încercând evitarea colapsului finaciar. Toate acestea se întâmplă pe fondul unui timp îndelungat de incertitudini , în care BCE a încercat să țină sub control retragerile masive de numerar din conturile bancare, iar premierul a luat prin surprindere miniștrii de finanțe din zona euro prin anunțul chemării la referendum a elenilor pe data de 5 iulie, pe tema măsurilor de austeritate luate de creditorii Greciei.
Grecia riscă să nu poată plăti, până la data de 30.06.2015, o tranșă de 1,54 miliarde de euro către FMI. Într-un comunicat al BCE se arată că BCE este pregătită să reanalizeze decizia de menținere a finanțării băncilor elene și monitorizează toate implicațiile politicii sale monetare, prin utilizarea tuturor mijloacelor de care dispune pentru a menține stabilitatea în zona euro.
Yannis Stournaras, guvernatorul băncii central elene a declarat printr-un comunicat:
“ Banca Greciei, ca membră a Eurosistemului , va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a cetățenilor greci în aceste circumstanțe dificile.”
ELA – Emergency Liquidity Assistance, este un program prin care băncile pot beneficia de fonduri doar în situația în care acestea sunt solvabile și dețin garanții corespunzătoare. În situația în care guvernul nu își poate achita datoriile către creditori, respectarea acestor condiții devine incertă, deoarece băncile dețin în cea mai mare parte obligațiuni de stat și au nevoie de garanții din partea acestuia.
Organismul decizional al BCE este reprezentat de consiliul guvernatorilor, fiind format din șefii băncilor central din cele 19 state din zona euro.