Denia din Miercurea Mare sau Denia trădării. Semnificații și tradiții pentru sănătate

de Stiri Buzau Media

13077147_728467263961934_1720657286_nAșa cum au rânduit Sfinții Părinți, la Denia din Sfânta Miercure Mare, din Săptămâna Patimilor, sunt pomenite două persoane contemporane cu Iisus. Este semnificativ modul cum s-au comportat aceste personaje cu Iisus în Sfânta zi de Miercuri. Pe de o parte se face pomenirea Mariei, numită în textele religioase drept ”femeia păcătoasă”, cea care l-a uns pe Iisus cu mir , înainte de mântuitoarea Sa patimă. Tot în Denia din Sfânta Miercure Mare este pomenit și Iuda, apostolul care L-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți.

De aceea, Denia din Miercurea Mare se numește și Denia trădării. Pomenirea femeii păcătoase Așa cum menționează evangheliștii, Mântuitorul a petrecut întreaga zi de Miercuri din Săptămâna Patimilor în Betania, alături de prietenii lui, în casa lui Simeon Leprosul. Împreună cu Iisus, la masă, se aflau și ucenicii Săi: Lazăr cel înviat din morţi, dar şi surorile acestuia: Marta şi Maria. De Iisus s-a apropiat Maria, femeia păcătoasă Când Iisus stătea la masă cu prietenii Lui în casa lui Simon Leprosul, de El s-a apropiat o femeie care purta în braţe un vas de alabastru cu mir scump. Aceasta a spart vasul cu mir valoros și a turnat uleiul pe capul şi pe picioarele Mântuitorului.

Deoarece mirosul mirului s-a răspândit în încăpere, ore în șir, cei prezenți la ospăț au comentat gestul Mariei. Preţul acestui mir care depășea 300 de dinari și echivala cu 300 zile de lucru, a stârnit numeroase discuții în rândul mesenilor. În acest timp, Maria a îngenuncheat la picioarele lui Iisus plângând cu lacrimi amare, umezindu-i picioarele cu propriile lacrimi. Apoi, Maria I-a șters picioarele lui Iisus cu părul ei lung şi despletit. Gestul Mariei a impresionat asistența, deoarece mirul de nard curat (pur) și frumos mirositor a fost folosit de Maria pentru ungerea corpului lui Iisus, cât timp Acesta era în viaţă.

Gestul Mariei L-a impresionat pe Iisus care s-a adresat mesenilor: ”N-o certaţi, le-a spus Hristos pentru ce a făcut!”. Mesenii sperau că, datorită popularităţii, Iisus va fi încoronat ca rege. Auzind această veste, Maria s-a bucurat foarte mult, iar durerea ei s-a transformat în bucurie. Maria spera ca Iisus să-i ierte păcatele Când L-a văzut pe Iisus intrând în casa lui Simeon Leprosul, Maria a intrat și ea în casa acestuia aducând pentru El mirul cel valoros. Maria a venit însoțită de o mare speranță: că Iisus are s-o tămăduiască şi pe ea, aşa cum l-a vindecat şi pe lepros. În acea vreme, leproșii erau blamați de contemporanii lor, deoarece Legea îi considera ”necurați”. Dar Iisus n-a ținut seama de acest lucru și a venit la cină în casa lui Simeon leprosul și l-a vindecat. Maria, femeia cea păcătoasă, împovărată de păcate, a fost iertată și ea de Iisus. Iuda a criticat-o pe Maria pentru că a cumpărat un mir scump La acest eveniment, petrecut în casa lui Simeon, a fost martor și apostolul Iuda (casierul ucenicilor).

El a criticat-o aspru pe Maria, deoarece, spunea el, Maria a risipit banii cumpărând un mir foarte scump. Iuda spunea că fiecare ban trebuie să fie de ajutor săracilor. În realitate, așa cum susțin documentele religioase, Iuda sustrăgea pe ascuns din sumele adunate pentru săraci. Miercuri seara, Iuda L-a părăsit pe Iisus În ziua de Miercuri, după discuţiile aprinse referitoare la preţul mirului, Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers în secret la casa lui Caiafa, mare preot al Sinedriului care l-a condamnat pe Iisus. De fapt, nu era prima dată când Iuda se întâlnea în mare taină cu membrii Sinedriului- Tribunalul suprem, care reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor. Iuda a negociat prețul vânzării lui Iisus.

În seara aceea de Miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere fără ocolişuri, referitoare la prețul vânzării lui Iisus: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?”. Fără să stea pe gânduri, fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării. Ilegalități în perioada sărbătorii Pesahului, Paștele evreiesc Primul Sinedriu ( tribunal la vechii evrei) a fost convocat ilegal, noaptea, chiar în perioada sărbătorii Pesahului, care celebra eliberarea israeliţilor din robia egipteană. De fapt, membrii Sinedriului aveau misiunea să protejeze acuzatul, acordându-i prezumţia de nevinovăţie.

Totodată, membrii acestui Tribunal nu aveau voie să lovească un acuzat. Fariseii au grăbit uciderea lui Iisus Totuși, fariseii, o grupare politico-religioasă influentă în vremea lui Iisus l-au chinuit pe Hristos. Ei „L-au legat la ochi, l-au lovit peste față și-L întrebau în bătaie de joc: ”Proroceşte, cine Te-a lovit?” şi rosteau împotriva Lui multe alte cuvinte de ocară, se menționează în Evanghelia lui Luca ( 22:64 ). Strategiile lui Iuda pentru uciderea Lui Iisus Iuda a pregătit diverse strategii prin care să grăbească arestarea lui Iisus. El a influențat decizia personalităților influente acelor timpuri (farisei și cărturari) care să grăbească uciderea lui Iisus. (Matei XXVI). Trădătorul Iuda și-a recunoscut greșeala Destul de repede, Iuda a constatat că și el a a fost trădat de membrii Sinedriului. Mergând la Templu, el şi-a recunoscut greşeala, că a vândut „sânge nevinovat”.

Totodată, Iuda a realizat că niciodată păcatul lui nu poate fi iertat. Iuda a fost trădat de membrii Sinedriului și s-a spânzurat! Cinismul propriilor trădători l-a determinat pe Iuda să arunce banii primiţi pentru trădare, pe care-i avea asupra sa în Templu. După plecarea din Templu, la scurt timp, Iuda s-a spânzurat de un copac numit de atunci „Copacul lui Iuda”. Tradiţii norocoase în Miercurea Mare În Miercurea Mare, în tradiția populară se împlinesc numeroase tradiții care atrag norocul și sănătatea în viața credincioșilor: Se rostește Taina Sfântului Maslu În această zi, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui Simeon Leprosul din Betania.

Credincioșilor care participă la maslu, această rugăciunea le este de mare folos. Post negru pentru a fi protejați de boli! Credincioșii care țin post negru în Miercurea Mare sunt proteșați de boli și de datorii, pe parcursul anului, spune tradiția. Interdicții în gospodăriile credincioșilor În această zi, în mediul rural, se păstrează interdicţia ca femeile să nu toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să “întoarcă” minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică. Sursa: click.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns