Sebastian Zachmann –– opinii:
Problema liberalilor nu e împărțirea ministerelor în sine, ci lipsa vectorilor de imagine și decuplarea de propriul electorat.
PSD a luat ministere cu impact major pentru electoratul fidel: munca (creșteri de pensii, alocații și salarii la stat), transporturile (tăiat panglici de drumuri), familia (stimulente pentru mame), agricultura (subvenții pentru fermieri). Plus Finanțele – pușculița cu bani pentru orice proiect.
În fruntea acestor ministere, PSD va trimite politicieni-emblemă pentru partid: Alexandru Rafila, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu.
În schimb, PNL a luat premierul, dar asta nu ajută cu nimic partidul. În cazul unui mandat de succes, Nicolae Ciucă va fi perceput ca militarul care scoate țara din criză, nu ca o locomotivă politică liberală.
Dacă tot s-au înțeles pe rotativă guvernamentală, PNL ar fi trebuit să-și impună președintele – Florin Cîțu – în fruntea guvernului. Acum, Cîțu fie va fi schimbat din fruntea partidului, fie va sabota guvernarea pentru a-și menține imaginea de anti-socialist, deși cu greu va mai putea fi credibil după ce PNL, cu el președinte, s-a aliat cu PSD. Oricum ar fi, măcelul din PNL va continua.
Indiferent de premier, PNL ar fi trebuit să aducă în guvern toată spuma liberală: cei patru prim-vicepreședinți (Bode, Flutur, Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan) plus Boc și Bolojan, pentru a da greutate politică guvernării și a echilibra garnitura PSD. În schimb, miniștrii PNL fie au profil tehnocrat, fie nu depășesc nivelul de apparatcik banal.
De ce a primit UDMR trei ministere? În decembrie anul trecut, fără voturile UDMR nu putea fi instalat guvernul, deci avea logică mărinimia PNL-USR. Dar acum voturile UDMR nu sunt decisive. Deci cum se justifică pomana?
Marele câștigător al noului guvern e Iohannis. A impus premierul, a scăpat de emoțiile suspendării prin cooptarea PSD la guvernare, controlează total PNL și două ministere-cheie pentru proiectele personale: Justiția (numirea procurorilor) și Educația (România educată).