Despre ACROMATIC, cu RĂZVAN MIHALCEA

de Stiri Buzau Media

În cadrul Marghiloman’Art, cu o tematică plastică provocatoare, expoziția ACROMATIC reunște 23 de artiști din mai multe domenii artistice vizuale într-un efort de dialog cu propriile polarități, al cărei vernisaj a avut loc marți seara, orele 18:00 la vila Albatros din Parcul Marghiloman.

Pe fondul unui interes de diversificare a ofertei de evenimente artistic-vizuale locale, initiativa lui Ciprian Dominoschi și a mea a fost susținută de Ștefan Daniel Lăzărescu și Centrul Cultural Al. Marghiloman reușind să atragă interesul unui număr generos de artiști din țară și din Buzău. Acromatic este prima expoziție de grup din afara programului Filialei UAP Buzău care aduce împreună și încearcă să coaguleze un mesaj plastic cu impact. Acest demers vine în continuarea unei prime manifestari independente a unor artisti plastici buzoieni din iarna 2015-2016, care susținuți de Muzeul Județean Buzău, au conceput, lucrat și expus în micul dar utilul spațiu pus la dispoziție, pictură, grafică digitală, fotografie, design vestimentar, instalație. Grupul X-Divid ( Anghel, Lepădatu, Molina, Mihalcea) a reușit astfel să dea o măsură a inițiativei plastice pe plan local cu mesajul explicit că acest tip de manifestare este necesară unei scene artistice de mult timp previzibile.

Considerentele principale ale unei expoziții de grup cer ca ideea generală precum și efortul plastic individual să se unească într-o expresie comună, astfel, propunerea acromatismului ca singura regulă tematică a provocat artiștii implicați și prezintă în configurația definitivă variațiile abordărilor dar și unitatea de efort. Majoritatea lucrărilor sunt realizate special pentru eveniment, toate dintre ele descoperind alegeri posibile și expresii personale; de la abordări plastic picturale de factură informală, post-informală, de pictură obiect, gestualism, conceptualism, contrapuse suprafețelor decorative și grafice, non-figurative dar și figurative, implicând tehnici aproape de fiecare dată diferite (ulei pe pânză, acrilic, pe pânză și carton, tehnici personale, mixte, fotografie, textile, fier/metal, sticăa, tuș, cărbune pe hârtie, colaj, marmură), acromatismul fiecărui participant stabilește , prin expresiile sobre, extreme, dezgolite de iluzii și impresii parțiale, repere posibile pentru limitele autostabilite. Tematica se constituie mereu într-o coloană de reper și punct de plecare, iar acest lucru contribuie la coerența și dirijarea efortului. Experiența artiștilor este și ea diversă, de la proaspăt absolvenți și studenți de arte plastice, studenți la master și proaspăt masteranzi, la veterani ai vizualului, trecând prin tineri artiști în curs de afirmare.

ACROMATIC e coordonare prin reducere la extreme valorice. O cercetare a reperelor personale plastice prin confruntare cu scheletul valoric esential. Ipostazele dezbrăcării de culoare sunt cercetate și diferitele expresii rezultate sunt prezentate publicului până la începutul lunii aprilie 2016 – a declarat pentru buzaumedia pictorul Răzvan Mihalcea.

12834740_959908687391144_1416490900_n

ACROMATIC reunește lucrări ale artiștilor:

Diana Tăicuțu ( Focșani)- pictură

Alexandra Albu – fotografie

Alexandru Anghel -pictură

Miruna Blănaru (Iași) -fotografie

Steluța Dima – grafică

Pompiliu Dobrin – desen

Ciprian Dominoschi – grafică și sculptură

Ștefan Friguraș – pictură, colaj

Stelian Ghinea (Brăila) – pictură

Georgeta Hlihor – arte textile

Mihai Hlihor – sticlă

Diana Irimia – tehnică mixtă

Stefan Daniel Lăzărescu – sculptură, materiale diverse

Florin Menzopol – pictură

Răzvan Mihalcea – pictură

Dan Andrei Morteci (Iași) – grafică

Maia Ștefana Oprea (București) – pictură

Rodica Panaitescu – sculptură, marmură

Cătălina Schvartz – pictură, colaj

Monica Turcu (Galați) – pictură

Alina Raluca Trufin – design vestimentar

Luminița Toader – grafică

Samir Vancică (București) – pictură

https://www.facebook.com/events/1075042919183461/

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns