Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:
??̆ ?? ??????? ??…
- Pe 1 noiembrie 1823 se năştea ?????̆? ???????? (d. 1899), premier al Principatelor Unite şi al Regatului României. Considerat unul dintre cei mai importanţi oameni de stat din istoria României, Lascăr Catargiu are un rol esenţial în realizarea Unirii Principatelor Române Moldova şi Muntenia, de la 24 ianuarie 1859, dar şi în reformele care au stat la baza creării statului român modern. Este fondator şi preşedinte al Partidului Conservator, având patru mandate în funcţia de prim-ministru, cinci mandate în funcţia de ministru de Interne şi, în două rânduri, preşedinte al Adunării Deputaţilor. Lascăr Catargiu a parcurs o perioadă de conflicte puternice cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a culminat cu constituirea unei coaliţii, cu sprijinul liderului liberalilor radicali, C. A. Rosetti, care a determinat, în cele din urmă, înlăturarea domnitorului Cuza de la conducerea ţării, în februarie 1866. Mai târziu, va juca un rol important în menţinerea la conducere a lui Carol I, după ce acesta îşi declarase intenţia de a abdica.
-
Tot într-o zi de 1 noiembrie, dar în 1835, la Bucureşti, ??? ????̆????̆ ????? ???????̆ ????̂??????̆ ?? ??????, „?????? ????????? ???̧?????”, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.
-
Astăzi se împlinesc 134 de ani de la data la care (1 noiembrie 1884), ?? ?????̧????, ????? ?̂? ?????̧???? ????? ????????̆ ?? ?????? ????????, una dintre primele de acest fel în Europa la acel moment. În același an, la Timișoara a fost consemnată o premieră a Europei continentale: s-au pus în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric pe străzile oraşului. Curentul electric era obţinut cu ajutorul unor motoare termice cu aburi, care încărcau nişte dinamuri.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Sistemul energetic: de la centrala electrică la consumator”, de Constantin Handrea. -
În urmă cu 93 de ani, pe 1 noiembrie 1928, ??????????????? ?̂?̧? ?̂?????? ?????? ?̂? ????̂???. La ora 17, postul național de radio se inaugura, cu apelul „Alo, Alo aici Radio București, România”. Margareta Marinescu a fost prima crainică, cea care, în faţa unui microfon de calibru mare, suspendat deasupra unei mese, a anunţat: „Atenţiune! Aici Radio Bucureşti pe 365 de metri lungime de undă”.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Radiodifuziunea Română de la înfiinţare la <etatizare> (1925-1948)”, de Filaret Acatrinei. -
Pe 1 noiembrie 1989 ??? ?????????̆ ????????? ??????? ???????? (n. 1955), una dintre cele mai bune voci ale muzicii ușoare românești. Cântăreața avea doar 34 de ani în momentul în care a fost ucisă cu brutalitate, în propriul apartament din București, de omul pe care îl credea prieten.
Mai multe despre acest episod tragic puteți afla din cărțile lui Nicolae Peneș: „Mihaela Runceanu, un cântec ucis”, „Viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu” și „Pagini din procesul asasinului Mihaelei Runceanu”, pe care le găsiți în colecțiile bibliotecii noastre.