Ziua de 12 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

 • Pe 12 octombrie 1492, navigatorul ????????? ?????? ?????????? ???????, în amintirea acestui moment fiind celebrată ziua hispanității. Columb a descoperit „Lumea nouă”, după ce a navigat în Oceanul Atlantic în căutarea unei rute mai scurte către India.
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Jurnalul de bord al lui Cristofor Columb”, „Cristofor Columb”, de Jules Verne și DVD-ul, din ciclul „Personalităţi care au marcat istoria lumii”, dedicat marelui explorator.
 •  

  Tot într-o zi de 12 octombrie, dar în 1863, înceta din viață poetul ?????? ?????̦??? (n. 1816). Este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale literaturii române transilvănene de la mijlocul secolului al XIX-lea, creaţia sa de căpătâi fiind poezia „Un răsunet”, actualul imn de stat al României. Mureșanu a murit la Braşov, în sărăcie. În anunţul mortuar publicat în „Gazeta Transilvaniei” se arată că moartea a survenit „în urma unui morb nervos îndelungat”. A lucrat ca profesor, colaborator la diverse ziare, iar în 1849, după înfrângerea revoluţiei, poetul trece în Muntenia, împreună cu Bariţiu, unde e luat prizonier de armata ţaristă şi dus până în nordul Moldovei. La întoarcere, se stabileşte ca funcţionar la Sibiu.
  În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul de publicistică al lui Andrei Mureșanu, „Poesii ocasionari”, „Reflexii”, „Poezii, articole” și monografia „Andrei Mureșanu”, scrisă de Ion Buzași.

 •  

  Pe 12 octombrie 1924, se stingea din viață scriitorul ??????? ?????? (n. 1844), laureat al Premiului Nobel. A fost considerat de contemporanii săi omul de litere francez ideal; câteva cărţi au devenit, în timpul vieţii sale, bestselleruri, iar romanul care i-a adus celebritatea, „Crima lui Sylvestre Bonnard”, a fost premiat de Academia Franceză în 1881. În 1896 France avea să devină, el însuşi, membru al Academiei Franceze. Stilul său, modelat după Voltaire, scriitura lui elegantă aveau să-l transforme într-unul dintre autorii clasici ai epocii.
  În colecția Bibliotecii județene „V. Voiculescu” se află mai multe volume semnate Anatole France, atât în română cât și în franceză („Le livre de mon ami”, „L’anneau d’améthyste”, „Crima lui Sylvestre Bonnard”, „Pe piatra albă” etc.), dar și cartea „Anatole France”, de B. Elvin.

 •  

  Tot astăzi se împlinesc ??? ??? ?? ?? ????? ????̧?? ? ???????????? ??????????? ?? ?? ??̈?????, unul dintre cele mai faimoase festivaluri din lume. A fost de fapt organizat sub forma unei petreceri regale. La 12 octombrie 1810, pentru a sărbători nunta prințului moștenitor Ludwig și prințesei Tereza de Saxa-Hildburghausen, cetățenii din München au fost invitați să petreacă în centrul orașului, tot atunci fiind organizată o cursă de cai.

 •  

  Tot într-o zi de 12 octombrie, dar în 1903, ??? ??????????̆ ???̆????? ???????̆?̧?? ?? ????????̆ ??? ???????̧??, ridicată după planurile arhitectului Louis Blanc. Un merit deosebit în realizarea acestei construcţii, precum şi în obţinerea fondurilor necesare, îi este atribuit profesorului Toma Ionescu (1860-1926), fratele lui Take Ionescu, personalitate politică de primă mărime a vremii. În aceeaşi zi ? ???? ??????????̆ ?̧? ??????? ??? ????? ??????, ??̧?????̆ ?̂? ???̧? ???????̆?̧??, ?????????̆ ?? ?????????? ????? ??????.

   

 

 

Știri despre: , ,