Ziua de 5 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 5 ianuarie 1463, la vârsta de 31 de ani, ?????̧??? ??????, cel mai important poet al Franței Evului Mediu, ???̆?? ?? ???????? ?? ???????, aceasta fiind modificată în „exil” (din Paris) timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută. Cel supranumit „poetul vagabond” fusese condamnat în urma unei altercații pe străzile Parisului. La eliberare, Villon a înmânat funcționarului care-i elibera pe deținuți ultimele versuri știute ca scrise de poet, amuzanta șarjă „Balada apelului lui Villon”, numită și „Balada funcționarului de la ghișeu”.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Opurile magistrului Françoys Villon adică Diata mare şi Lăsata, Adaosul, Jergul şi Baladele”, în traducerea lui Romulus Vulpescu; „Poezii” și „Balade și alte poeme”, de François Villon; monografia „Villon”, de J. P.Crespelle etc.
  • Pe 5 ianuarie 1878 se năştea, la Iași, scriitorul ???? ??̂?????? (d. 1914), considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului Semănătorist. A fost sublocotenent în armata română și a debutat la revista ieșeană „Arhiva” în 1900 cu schița „Dragul mamei” și cu poezia „Iubitei” sub pseudonimul Emilgar. Cel mai cunoscut volum al sau este „Din lumea celor care nu cuvântă”, pe care îl găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, alături de volume cu caracter monografic: „Emil Gârleanu”, de Domnica Filimon-Stoicescu și „Emil Gârleanu şi contemporanii săi” (corespondenţă).
  • Tot într-o zi de 5 ianuarie, dar în anul 1895, avea loc, în cadrul unei ceremonii publice umilitoare, în curtea Şcolii militare din Paris, ?????????? ????????̆ ? ????̦?????? ??????? ????????, ?????? ???????. Acesta este destituit din rang și condamnat la deportare pe viață în Insula Diavolului. „Afacerea Dreyfus” a fost evenimentul cel mai marcant din istoria contemporană a Franţei, un conflict social și politic major, izbucnit în jurul acuzației de trădare îndreptată împotriva căpitanului Alfred Dreyfus, francez de origine alsaciană și de confesiune mozaică, care într-un final a fost exonerat. Ea a bulversat societatea franceză vreme de doisprezece ani, divizând-o profund în două tabere: „dreyfusarzii” și „antidreyfusarzii”. Condamnarea căpitanului Dreyfus – pentru o pretinsă transmitere de documente secrete Imperiului German – a fost o eroare judiciară pe fondul spionajului și antisemitismului, într-un context social deosebit de propice antisemitismului, și urii împotriva Imperiului German, în urma anexării Alsaciei și a unei părți din Lorena în 1871. Afacerea a avut la început un ecou limitat, până când în 1898 adevăratul vinovat a fost achitat și Émile Zola a publicat celebra pledoarie dreyfusardă, „J’accuse…!”, provocând o serie de crize politice și sociale unice în Franța.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „În miezul afacerii Dreyfus”, de Maurice Baumont.
  • Pe 5 ianuarie 1932 se năştea la Alessandria, Italia, filosoful şi scriitorul italian ??????? ??? (d. 2016). Considerat unul dintre cei mai mari intelectuali ai Europei, a devenit cunoscut în afara cercurilor universitare abia în jurul vârstei de 50 de ani. Eco este celebru în special pentru romanul „Numele trandafirului”, pe care îl găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, alături de volume precum: „Cinci scrieri morale”, „Jurnal sumar”, „Pendulul lui Foucault” etc.
  • În urmă cu 72 de ani, pe 5 ianuarie 1950, se năştea la Iași scriitorul ???? ????? ??????? (d. 1991), istoric al religiilor, „singurul discipol de valoare internațională recunoscută a lui Mircea Eliade”. Cărturar de geniu al României, elevul preferat al lui Eliade i-a urmat acestuia la Catedra de Istorie a Religiilor de la Universitatea din Chicago. Aici, în toaleta prestigiosului campus avea să fie asasinat, la vârsta de 41 de ani. Sfârşitul său tragic nu a putut fi explicat oficial nici până în prezent, deşi moartea sa a fost anchetată de FBI. Raportul medicilor legişti a arătat că Ioan Culianu a fost omorât cu un glonţ de calibrul 25, fiind împuşcat în ceafă de aproape. Cea mai răspândită teorie a fost aceea că uciderea lui Culianu, un critic al guvernului post-comunist de la Bucureşti, a reprezentat un mesaj pentru cei ce îi criticau pe noii conducători ai ţării. Culianu avea planuri de viitor măreţe: să scrie o Enciclopedie a Magiei, în trei volume, pentru Oxford University Press, o parte a ultimului volum din „Istoria ideilor religioase”, studiul lui Mircea Eliade, un studiu despre arta memoriei, conectată la inteligenţa artificială, precum şi o carte despre utilizarea eronată a simbolurilor mistice în politică, ce l-ar fi avut pe Vladimir Tismăneanu co-autor. N-a mai apucat. Totul s-a oprit în acea zi de 21 mai 1991, într-o toaletă din Chicago.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe cărți ale marelui istoric și filosof: „Religie şi putere”, „Păcatul împotriva spiritului” (scrieri politice), „Jocul de smarald” etc., dar și volume cu caracter monografic: „Eros, magic şi asasinarea profesorului Culianu”, de Ted Anton; „Ioan Petru Culianu – omul şi opera”, de Sorin Antohi; „Dialoguri întrerupte: Corespondenţă – Mircea Eliade-Ioan Petru Culianu”.
  • Cu 61 de ani în urmă, pe 5 ianuarie 1961, ?? ???????? „??????? ?? ???????” ??? ???????̧??, sub conducerea lui Radu Beligan. Inaugurarea s-a făcut cu spectacolul după piesa „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (secretarul literar al teatrului), în regia lui Moni Ghelerter, cu: Radu Beligan, Sanda Toma, Ion Lucian, Mircea Şeptilici, Dumitru Chesa, Florin Scărlătescu ş.a.
  • Astăzi se împlinesc 52 de ani de la data de 5 ianuarie 1970, când a avut loc ???????? ???????? „??????????????”, în regia lui Lucian Pintilie, cu: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă etc. Este filmul românesc considerat ca fiind cel mai bun din istoria cinematografiei române, de către Asociația Criticilor Români de Film. Difuzarea sa a fost interzisă ulterior de cenzura comunistă.
  • În urmă cu 3 ani, pe 5 ianuarie 2019, înceta din viaţă ???? ??????? (n. 1938), unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. Brumaru era internat în urma unui atac vascular cerebral.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume semnate de Emil Brumaru: „Poeme alese (1959-1998)”, „Dumnezeu se uită la noi cu binoclul”, „Cerşetorul de cafea”, „Adio, Robinson Crusoe” etc.

 

Știri despre: , ,