Emanuel Ungureanu, Deputat USR-PLUS: Județul Buzău – pe locul 38 din 42 în topul privind acordarea de burse pentru elevi

de Stiri Buzau Media

De curând, Societatea Academică din România a lansat, în cadrul proiectului „Școli Curate”, un raport privind situația acordării burselor pentru elevi în România.

Județul Buzău era, în anul școlar 2019-2020, pe locul 38 din 42 de județe, cu doar o singură unitate administrativ-teritorială (UAT) de pe raza județului care respectă cadrul legal incident în materia burselor școlare pentru elevi și acordă toate cele patru tipuri de burse prevăzute de art. 82 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, restul încălcând legea în mod flagrant. În municipiul Buzău, de exemplu, nu se acordă nicio bursă care să respecte toate criteriile de acordare prevăzute de art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, OMECTS nr. 5576/2011 și de Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor. Situația este identică în restul orașelor din județ: Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele. În aceste orașe nu se acordă burse conform legii. Doar 12 UAT-uri (13,79%) acordă cel puțin un tip de bursă, restul neacordând niciun tip de bursă în conformitate cu criteriile stabilite prin lege.

Foarte grav este că multe UAT-uri nu acordă nici măcar bursa de ajutor social care este gândită ca o formă de prevenire a abandonului școlar.
Cine este de vină pentru această situație?

În primul rând consiliile locale care nu respectă cadrul legal în materie de burse școlare. Consiliile locale ar trebui să adopte anual o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor școlare pentru elevi luând în considerare prevederile din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și OMECTS nr. 5576/2011 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor.

De asemenea, Instituția Prefectului și Inspectoratul Școlar Județean au partea lor de vină, pentru că nu se asigură că politicile guvernului sunt implementate uniform în teritoriu.

În temeiul prevederilor art. 253 lit. a) din Codul Administrativ, Prefectul ar trebui să se asigure că UAT-urile acordă burse școlare conform legii, iar Inspectoratul Școlar Județean trebuie să solicite autorităților locale respectarea obligației de a acorda burse școlare, precum și să monitorizeze gradul de acordare a burselor școlare la de județ în temeiul art. 95 alin. (1), lit. b) și g) din Legea educației naționale nr. 1/2011.
Nu ajunge să identificăm vinovații. Avem nevoie de soluții.

Ca deputat, am să lupt să corectez această situație. Autoritățile trebuie să respecte drepturile elevilor. Pentru început, am trimis adrese către toate UAT-urile din județul Buzău prin care am solicitat respectarea cadrului legal privind acordarea burselor. De asemenea, am trimis o solicitare către doamna subprefect Marieta Boloș, care asigură conducerea instituției până la instalarea noului prefect, prin care am adresat rugămintea ca instituția să pună în vederea UAT-urilor din județ obligațiile legale aflate în sarcina acestora. Nu în ultimul rând, am rugat Inspectoratul Școlar Județean să își îndeplinească sarcina legală de a solicita autorităților locale respectarea obligației de a acorda burse școlare, precum și să monitorizeze gradul de acordare a burselor școlare la de județ.

Mai mult, președintele USR Buzău și consilier local al alianței USR-PLUS în municipiul Buzău, Irinel Cîrstea, va propune săptămâna viitoare spre aprobarea consiliului local o hotărâre prin care se va stabili numărul și cuantumul burselor școlare pentru elevi la nivelul municipiului.

Voi monitoriza constant situația burselor din județ și voi relua demersurile de câte ori este nevoie pentru a mă asigura că autoritățile din județ respectă drepturile elevilor.

Cu stimă,
Emanuel Dumitru Ungureanu,
Deputat USR-