Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă ar putea fi preluat de Consiliul Județean. Vezi în ce situație se află așezământul

de Stiri Buzau Media

cCăminul de bătrâni de la Vintilă Vodă a rămas fără finanțare de la Ministerul Muncii după ce programul de susținere financiară a așezămintelor sociale pentru persoanele vârstnice, înființate în clădirile unor spitale desfiinţate, început în 2011, când au fost desfiinţate 67 de spitale, nu a mai fost prelungit a doua oară. Astfel, administrația locală se vede pusă în situația de a închide căminul din cauză că bugetul propriu nu poate susține funcționarea așezământului. Salvarea ar putea veni de la Consiliul Județean Buzău care ar putea prelua căminul în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Soluția va fi analizată dacă nu se va găsi înțelegere la nivel de Guvern pentru continuarea finanțării de la bugetul de stat.

Deocamdată ca măsură de urgență, Consiliul Județean este dispus să aloce 6,16 miliarde lei vechi din fondul de rezervă pentru finanțarea cheltuielilor de personal și parțial a unor bunuri și servicii până în luna august, la care se adaugă contribuția beneficiarilor care este în medie de 500 lei/ persoană.

Ultimul cuvânt îl vor avea consilierii județeni cărora, săptămâna viitoare, li se va cere votul pentru alocarea banilor din fondul de rezervă pentru Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Vintilă Vodă.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus anul trecut în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărării Guvernului nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes naţional “Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, care prevede prelungirea acestuia cu încă doi ani, până în octombrie 2017, din cauza faptului că autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare care să asigure funcţionarea acestor cămine.

Programul nu a mai fost prelungit însă, astfel că, mai multe cămine de bătrâni înființate în spitale desființate în 2010 riscă să pună lacătul.

Programul de interes naţional a fost destinat susţinerii funcţionării căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate prin reorganizarea unor unităţi sanitare ineficiente, la acea dată Ministerul Sănătăţii luând decizia de a desfiinţa 67 de spitale, care nu au mai fost finanţate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Centrul pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă a fost înființat în 2011, grație eforturilor administrației comunei. Pentru renovare și reamenajarea centrului Primăria Vintilă Vodă a investit aproape 2 miliarde lei vechi, plus un miliard din fondurile fostului spital, creîndu-se astfel condiții optime de cazare pentru 47 de persoen vârstnice care provin din localitățile Vintilă Vodă, Mărăcineni, Lopătari, Scorțoasa, Rm. Sărat, Glodeanu Sărat, etc.

Luna ianuarie a acestui an a fost ultima de finanțare a Căminului pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă de către Ministerul Muncii astfel că autoritățile comunei a cerut sprijin la Consiliul Județean pentru ca așezământul social să nu fie închis.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns