Cum îți poți schimba medicul de familie

de Stiri Buzau Media

medic-familieOrice asigurat din sistemul național de sănătate are dreptul să își schimbe medicul de familie, indiferent de motivele care stau la baza deciziei sale. Procedura este simplă și nu presupune prea multa birocrație.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), persoanele cu asigurare de sănătate își pot schimba medicul de familie numai după au trecut cel puțin 6 luni de la data la care s-au înscris pe lista acestuia.

Astfel, conform sursei citate, asiguratul trebuie să adreseze o cerere medicului pe lista căruia vor să se înscrie, în care să specifice numele medicului actual.

După ce a înregistrat cererea, medicul de familie primitor trebuie să anunțe, în maxim 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat pacientul, precum și Casa de Asigurări de Sănătate cu care se afla în relații contractuale.

Medicul de familie de la care a plecat pacientul îi va trimite noului medic de familie, prin poștă, fișa medicală a pacientului. E bine de știut că o copie a acestei fișe va fi păstrată de cabinetul medical de la care pleacă asiguratul, cel pușin un an de la data plecării.

De asemenea, este important de precizat și că pacientul trebuie să prezinte noului medic de familie documentele care să îi ateste calitatea de asigurat. Aceste documente diferă în funcție de calitatea asiguratului: salariat, PFA, pensionar, student sau șomer.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București precizează că medicul de familie are obligația să respecte dreptul asiguratului de a-și schimba medicul de familie după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

În situația în care nu se respectă această obligație, la sesizarea asiguratului, Casa de Asigurări de Sănătate va efectua actualizarea listei medicului de familie de la care asiguratul dorește să plece, prin eliminarea asiguratului de pe listă.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns