Părinţi în România anului 2016: Concediile şi indemnizaţiile de care se pot bucura salariaţii

de Stiri Buzau Media

salariu_bani_74724300_52345500_92597700Salariaţii care sunt sau urmează să devină părinţi pot să beneficieze, în baza legislaţiei în vigoare, de mai multe concedii şi indemnizaţii pentru protejarea sarcinii, creşterea copiilor sau îngrijirea sănătăţii acestora, după caz. Chiar dacă unele sunt destinate exclusiv mamelor, altele pot fi cerute şi de către taţi.

De concediul de risc maternal beneficiază salariatele gravide, care au născut recent sau care alăptează, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003. Acesta este acordat pentru protecţia sănătăţii şi securităţii angajatelor şi/sau a fătului/copilului lor.

Atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării, angajatorul trebuie să modifice condiţiile de muncă şi/sau programul de lucru. În caz contrar, se impune repartizarea pe alt post de lucru fără riscuri, cu menţinerea veniturilor salariale.

Dacă aceste măsuri nu pot fi îndeplinite, salariatele au dreptul la concediul de risc maternal înainte de concediul de maternitate (în cazul gravidelor) sau după revenirea din concediul de lăuzie (în cazul salariatelor care au născut recent sau alăptează şi nu solicită concediul pentru creşterea copilului).

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens (…) – prevede actul normativ, subliniindu-se că certificatul se eliberează dacă salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale.

Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără a se ţine cont de de stagiul de cotizare, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005. Cuantumul lunar al indemnizaţiei reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele şase luni.

De reţinut este că femeile sunt obligate să se prezinte la medicul de familie pentru a cere eliberarea unui document care să le ateste starea, iar apoi trebuie să-şi informeze în scris angajatorul cu privire la situaţia lor.

Atenţie! Angajatorilor le este interzis să concedieze salariatele gravide, care au născut recent sau care alăptează. Regula este valabilă inclusiv pentru femeile aflate în concediul de risc maternal.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns