Leuşteanul este o plantă foarte apreciată în bucătăria românească. Nimic nu d[ un gust mai bun ciorbelor româneşti, ca o legătură sănătoasă de leuştean.
Însă, pe lângă aromă inconfundabilă, leuşteanul are şi câteva proprietăţi magice.
De exemplu, încă din Antichitate se spunea despre leuştean că este o plantă cu super puteri şi că poate aduce iubirea. De aici şi denumirea populară de frunză dragostei.
Aşa s-a ajuns că leuşteanul să fie folosit în tot felul de ritualuri şi superstiţii:
– Pentru a-i face pe bărbaţi să se îndrăgostească de ele, femeile se scăldau în apă cu frunze de leuştean şi trandafir. De asemenea, acest amestec era folosit şi la producerea unui parfum.
– Pentru că mai este numit şi paznicul grădinii, la sate există superstiţia că dacă cineva fură leuşteanul din grădina, toate plantele se vor ofili.
– Pentru a alungă spiritele rele, oamenii îl purtau la brâu sau la gât, în diverse amulete. Totodată, de Rusalii, leuşteanul era folosit pentru alungarea Ielelor şi a relelor pricinuite de acestea.
– Tulpinele şi frunzele de leuştean se puneau la uşile şi ferestrele caselor, pentru a ţine departe relele. Se mai punea la icoane, împletit în coroniţe.
– De Înălţarea Domnului, fetele şi femeile care îşi doreau copii purtau la brâu leuştean, pentru a avea o sarcina sănătoasă.
– Se mai spune şi că leuşteanul ar avea proprietăţi afrodisiace, iar în tradiţia populară frunzele de leuştean erau leac pentru durerile de cap sau pentru răni.
În medicină naturistă, leuşteanul este o plantă foarte apreciată:
– Ceaiul din frunze de leuştean este benefic pentru cei care suferă de tuse măgărească sau bronşită.
– Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică nu doar asupra aparatului respirator, dar şi asupra aparatului reno-urinar, sistemului endocrin şi a celui imunitar.
– Tot cu leuştean se poate trata şi constipaţia, indigestia, gastrită, colicile intestinale şi hipertensiunea.