Studenții interesați de studierea sistemului represiv comunist se pot înscrie până duminică la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat

de Stiri Buzau Media

134754Studenții interesați de studierea regimului comunist se pot înscrie la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat până pe 10 iulie.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS) a deschis la sfârșitul lunii iunie aplicațiile pentru cea de-a X-a ediție a a Universității de Vară Râmnicu Sărat — Închisoarea tăcerii, o experiență în comunism, care va avea loc în perioada 21 — 28 august 2016.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul își propune să analizeze modalitățile de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989, invitându-și participanții să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale și politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimțite la nivelul societății românești, o mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente. Studenții vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri și de a asista la prelegeri susținute de reprezentanți ai IICCMER, experți străini, istorici și cercetători în domeniul comunismului și post-comunismului românesc și est-european.

Pot participa studenții cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral de la facultățile de istorie, filosofie, științe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universitățile din România și Republica Moldova.

Cei interesați vor completa și trimite formularul de înscriere pe adresa IICCMER, str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 5, ap. 11, Sector 2, București sau la adresa de e-mail universitatea@iiccmer.ro până pe 10 iulie 2016.

Formularul de înscriere este disponibil și la adresa: http://www.iiccr.ro/iiccmer-deschide-aplicatiile-pentru-cea-de-x-editie-universitatii-de-vara-ramnicu-sarat/.

Aplicațiile vor fi evaluate de un juriu format din experți ai IICCMER și vor fi selectați 18 participanți. Sunt excluse contestațiile.

Candidații admiși vor fi contactați ulterior pentru informații suplimentare. Costurile de cazare, masă și transport sunt acoperite de organizatori.

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.