Consiliul Județean Buzău a tras linie după anul 2015 și a făcut un bilanț al investițiilor realizate în anul ce tocmai s-a încheiat. Șefii instituției spun că una dintre prioritățile anului trecut a fost reprezentată de infrastructura rutieră, realizându-se mai multe lucrări de modernizare ori de întreținere pe șoselele buzoiene.
Anul trecut au fost executate covoare și tratamente bituminoase, marcaje longitudinale și lucrări de consolidare pe 34 sectoare de drum, reprezentând aproape jumătate din lungimea totală a drumurilor aflate în administrare.În baza contractului de finanţare încheiat între Consiliul Judeţean Buzău şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în anul 2015 a fost finalizat, obiectivul de investiţii
• Modernizare tronsoane de drumuri judeţene: DJ 203G, Monteoru – Leiculeşti – Izvoru, km 17+100-31+865 şi DJ 100H, Haleş – Tisău, km 24+340-30+050
În cadrul POR 2007-2013, Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul major de intervenţie 2.1 Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, Consiliul judeţean Buzău a implementat proiectul „Reabilitare DJ 203H, km 0+000-16+000, Râmnicu Sărat-Buda, judeţul Buzău.
Tot în baza contractelor de finanţare încheiate între Consiliul Judeţean Buzău şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în anul 2015 au fost finanţate obiectivele de investiţii:
• Reabilitare DJ220, Sărulesti-Valea Salciei,78+200-93+700, L = 6,3 km
• Reabilitare DJ 203L, Pârscov – Cozieni, km 17+000-29+400”, spun șefii ConsiliuluiJudețean Buzău.
Tot pe parcursul anului trecut, s-a reușit și finalizarea reabilitării Muzeului Județean Buzău, proiectele care vizează siturile Siriu și Penteleu, reabiltării DJ 203 H Râmnicu Sărat – Buda, a proiectului de reconversie profesională a șomerilor, precum și achiziția de vehicule pentru intervenții în situații de urgență. În același timp, au fost finalizate și proiectele care vizează informatizarea Registrului Agricol.
Pentru anul 2016, reprezentanții Consiliului Județean și-au trasat câteva priorități. Deja proiectul bugetului aferent acestui an a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Consiliului, astfel încât toți cei interesați pot formula contestații sau observații și le pot depune la compartimentul de Relații Publice al CJ. Proiectul urmează a fi supus votului în ședința de Consiliu de la finele acestei luni. „În acest an, veniturile se ridică la 271, 27 milioane de lei, cu circa o treime sub nivelul de anul trecut, iar cheltuielile prognozate sunt de 315, 37 milioane de lei. Diferența dintre venituri și cheltuieli este acoperită din excedentul anului trecut. Diferența dintre sumele aferente acestui an și cele din 2015 derivă, în principal, din faptul că formula de calcul este diferită. Anul trecut, Guvernul a alocat o sumă minimă pentru fiecare UAT, ceea ce a permis o mult mai bună funcționare. Anul acesta, s-a revenit la alocarea pe formulă matematică, respectiv la procente din taxe și impozite. De aceea, bugetul de care dispunem și, în speță, sumele pe care le putem aloca proiectelor sunt mai mici.
Pentru investiții, avem în vedere o alocare de 70 de milioane de lei, sumă în care intră și creditul contractat în 2014 – a spus Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.
Tot ca priorități pentru acest an, Consiliul Județean și-a propus reabilitarea blocului operator al Spitalului de Urgență și reabilitarea termică a unității sanitare. Totodată, pe listă se află și deschiderea Maternității, licitația aflându-se în etapa de evaluare a aparaturii medicale. Pentru drumuri, este alocată suma de 19,07 milioane de lei și se urmărește, în special finalizarea drumului de la Colți (DC 69) și reabilitarea DJ 103 Chiojdu, DJ 203 H Al. Odobescu, DJ 203 K. Anul acesta se vor depune și proiecte pentru accesarea de fonduri europene, iar ca priorități ar fi Robeasca – Vadu Pașii, Vintilă Vodă – Plaiul Nucului și Pietroasele – Breaza – Năieni, precum și reabilitarea Spitalului Brătianu și a Bibliotecii Județene.