Autorităţile, în gardă din cauza gripei. Vezi ce sfaturi ne dau medicii!

de Stiri Buzau Media

gripaAutorităţile, în gardă din cauza gripei. Vezi ce sfaturi ne dau medicii!

Autorităţile au intrat în alertă după înregistrarea mai multor cazuri de gripă. În aceste condiţii, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică fac câteva recomandări pentru prevenirea şi combaterea gripei. Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

 

Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave

Persoanele bolnave de gripă au unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane şi oboseală. Evitaţi contactul apropiat cu aceste persoane, îndepărtaţi-vă de persoanele care tuşesc sau strănută.

Menţine o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi evită aglomeraţiile. Atunci când distanţa nu poate fi menţinută, trebuie să reduci la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoană. Când oamenii bolnavi sau  aglomeraţiile nu pot fi evitate, trebuie să reduci la maxim timpul de contact, în măsura posibilului.

Nu vizita, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă. În cazul în care totuşi vizitaţi sau îngrijiţi o persoană bolnavă de gripă este recomandabil să purtaţi mască tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră.

Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile

Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă.

Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă.

După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald.

Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura

Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura.

Vaccinarea antigripală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide) dar şi a copiilor peste 6 luni vârstă.

 

Măsurile recomandate pentru bolnavi – pentru protejarea contacţilor direcţi (membri ai familiei, vizitatori / musafiri, personal de îngrijire, alţi contacţi direcţi)

Respectaţi regulile de igienă respiratorie

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare.

Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile

Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus şi să reduceţi riscul de contaminare al obiectelor şi de infectare al persoanelor din jur. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, deşi spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă.

Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun/detergent în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă.

După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald.

Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu vă duceţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane

În plus faţă de măsurile de igienă descrise mai sus, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecţioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

Utilizarea măştii de către persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contacţii direcţi

Utilizarea măştii de o persoană bolnavă, cu simptome de gripă, ajută prin reţinerea secreţiilor respiratorii în cazul în care persoana tuşeşte sau strănută şi reduce riscul de infectare în rândul persoanelor cu care bolnavul este într-un contact apropiat. Situaţiile în care acest lucru poate fi util include:

 • atunci când călătoresc la domiciliu sau la spital;
 • atunci când, în mod inevitabil, au un contact apropiat cu persoane sănătoase.

Cum se utilizează, securizează şi îndepărtează corespunzător masca de faţă

 • Masca trebuie aplicată cu grijă peste gură şi nas şi apoi ajustată şi fixată:
 • Fixaţi masca cu şnurul sau banda elastică, la mijlocul capului şi al cefei.
 • Presaţi pe forma nasului banda flexibilă transversală.
 • Aranjaţi masca confortabil pe faţă şi sub bărbie.
 • Evitaţi să atingeţi masca cu mâinile. După orice atingere a măştii aflate pe faţă, precum şi după ce se scoate masca de pe faţă, mâinile trebuie să fie curăţate prin spălare cu apă şi săpun sau cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool.
 • Schimbaţi masca atunci când devine umedă. După o utilizare prelungită, masca de faţă poate deveni umedă. Când constataţi acest lucru, trebuie să înlocuiţi masca umedă cu o mască nouă sau cu una curată şi  uscată.
 • Pentru a scoate, securiza şi elimina în mod corespunzător o mască:
 • Dezleagă sau rupe legăturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus.
 • Ţine de legătura de sus şi îndepărtează masca de pe faţă.
 • Nu atinge masca cu mâna.
 • Securizează şi elimină masca în mod corespunzător. Măştile de unică folosinţă  trebuiesc aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe faţă măştile trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer.
 • După îndepărtarea măştii de pe faţă, mâinile trebuie să fie curăţate prin spălare cu apă şi săpun sau cu un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns