Pensionarea anticipată va fi posibilă pentru o nouă categorie de persoane

de Stiri Buzau Media

dosar-pensionare-anticipataPersoanele care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii vor avea posibilitatea de a se pensiona anticipat, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori. În prezent, aceste persoane au dreptul doar la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea art. 192 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată. Astfel, aceasta mai are nevoie doar de votul decisiv al deputaţilor pentru a se aplica.

Pensionarea anticipată va fi disponibilă şi pentru persoanele care au plătit contribuţii în sistemele neintegrate sistemului public de pensii sau care au realizat stagiu de cotizare atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme neintegrate acestuia.

“Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială)”, prevede documentul adoptat de Senat.

În momentul de faţă, Legea pensiilor nu include şi posibilitatea obţinerii pensiei anticipate în cazul persoanelor care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii. Practic, dacă proiectul se va aplica, aceste persoane vor putea să ceară pensionarea anticipată (dacă au cotizat doar în alte sisteme) sau vor putea să cumuleze stagiile de cotizare pentru a obţine mai repede pensia anticipată (dacă au cotizat atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme).

Iniţiatorii propunerii legislative au motivat că modificarea este necesară pentru a elimina discriminarea ce se face în prezent între cei care cotizează la sistemul public şi cei care cotizează la alte sisteme de asigurări sociale.

Sistemul public de pensii acordă dreptul la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială). Conform reglementărilor în vigoare, pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii nu beneficiază, în prezent, de dreptul la pensie anticipată (inclusiv parţială). Astfel se creează o discriminare între cei care au cotizat într-un singur sistem şi cei care au cotizat şi în cele neintegrate sistemului public de pensii. Această privare de drepturi este rezultatul faptului că unele persoane au muncit şi în alte sisteme decât cel public, ceea ce produce o inechitate. Dreptul la pensie trebuie să fie nediscriminatoriu, atât timp cât contribuţiile aferente anilor de muncă au fost achitate – este explicat în expunerea de motive a actului amintit.

Senatul s-a pronunţat asupra proiectului în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că votul final va aparţine Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Atenţie! Prevederile prezentate NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns