Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:
??̆ ?? ??????? ??…
- Pe 13 decembrie 1886 se năștea la Galați tenorul ??????? ???????, supranumit „prinţul operetei româneşti”. A copilărit la Buzău, după ce tatăl său și-a cerut transferul la depoul CFR din Buzău. Leonard își face debutul pe scena Teatrului Moldavia din Buzău cu ocazia unei serbări şcolare. Tot aici absolvă Școala Primară nr. 1 din Piața Dacia (actuala Școala nr. 5) și Liceul „Al. Hasdeu” (denumit mai târziu B.P. Hasdeu). Leonard este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari tenori pe care i-a dat România (recunoaşterea talentului lui a dat ocol planetei) dar, în acelaşi timp, este considerat şi un adevărat „sex simbol” al începutului secolului al XX-lea. Legenda spune că mii de femei i-ar fi căzut în braţe în fulminanta lui carieră (a murit la doar 42 de ani, în anul 1928), iar alte câteva zeci de mii dormeau cu fotografia lui sub pernă. Când intra la „Capşa”, lumea se ridica și îl aplauda. Magazinele din Bucureşti şi din provincie îşi puseseră firme cu numele său. Toată pleiada personajelor jucate de el – prinţ, bandit, cerşetor, sau conte – a născut o adevărată industrie a chipului său.
- Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1900, se năștea în localitatea Ograda, judeţul Ialomiţa, compozitorul şi dirijorul ????? ??????, a cărui baghetă a dăruit muzică în ţară şi peste Ocean. A început să compună de la 12 ani şi a studiat în Germania, la Munchen şi la Leipzig. A urcat pe scena Ateneului Român din Bucureşti pentru primul său concert ca interpret şi compozitor la vârsta de 19 ani. După trei decenii a debutat la Metropolitan Opera din New York cu opera „Tristan şi Isolda”, iar după anii ’40, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. În ciuda unui infarct suferit pe scenă şi a unui atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă, dirijorul a continuat să mânuiască bagheta cu mâna stângă. În anul 1969, autorităţile române l-au invitat în ţară, unde a dat ultimele sale concerte în Bucureşti – la Sala Palatului, Radiodifuziunea Română şi Sala Ateneului Român. S-a stins din viaţă la New York un an mai târziu.
- Astăzi se împlinesc 38 de ani de la moartea lui ??????? ???̆?????, considerat cel mai mare poet român al secolului XX. În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, poetul ajungea la Spitalul de Urgenţă Fundeni din capitală, acuzând dureri în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la Bucureşti cu trenul chiar în seara aceea cu câteva ore înainte, împreună cu soția sa, Dora. Poetul Cezar Ivănescu, un prieten de-al lui, avea să spună mai târziu: „La autopsie, s-a constat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Şi-l băuse pe tot“. Poetul a murit la puțin timp după ora 2.00 noaptea, la vârsta de 50 de ani. Diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator. Se știa, însă, că suferea de mai mulți ani de ciroză. Prietenii povesteau că ajunsese să bea câte două sticle de vodcă în fiecare zi. Genial, admirat şi adulat ca nimeni altul încă din timpul vieţii, Nichita Stănescu a rămas un poet nepereche care a metamorfozat realmente imaginea poeziei româneşti. Pe lângă cele patru premii acordate de Uniunea Scriitorilor și cel acordat de Academia Română, a mai fost distins, în 1975, cu Premiul Internațional pentru Poezie Gottfried von Herder, decernat de Academia austriacă în 1976.
- Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în anul 2000, scriitorul rus ????????? ????????̧?̂? primea, în cadrul unei ceremonii la Ambasada Franţei de la Moscova, Marele Premiu al Academiei Franceze de Ştiinţe Morale şi Politice, atribuit pentru „întreaga sa operă”. Scriitorul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, activist și dizident anticomunist, avea 82 de ani.
- În urmă cu 16 ani, la 13 decembrie 2005, ?? ???????? ???? ????? ??? ???????̧?? ?? ??????????? ????????? ????̂??, în Calea Victoriei nr. 125. În forma sa actuală, Biblioteca Academiei Române are un spaţiu de 26.000 mp şi găzduieşte peste 11 milioane de piese de patrimoniu, săli de lectură, săli de expoziţie, amfiteatre şi beneficiază de o dotare la nivelul standardelor europene.