Ziua de 3 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

 • Pe 3 ianuarie 106 î.Hr se năștea ?????? ??????? ?????? (d. 43 î.Hr.), unul dintre cei mai prolifici scriitori romani. Mare orator, filosof, avocat şi om politic (susţinător al republicii), Cicero a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine.
  Pe lângă cele mai cunoscute scrieri ale marelui orator, în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Cicero”, de Alphonse De Lamartine; „Cicero în istoria culturii europene”, de Th. Zielinski; „Cicero şi prietenii săi – studiu asupra societăţii din vremea lui Cezar”, de Gaston Boissier.
 • Pe 3 ianuarie 1870 ?̂?????? ?????????̦?? ??????? ???????? ??? ??? ????. Finalizat în 1883, podul leagă cartierele Manhattan și Brooklyn, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.
 • Tot într-o zi de 3 ianuarie, dar în 1896, se năștea la Turnișor, Sibiu, actorul ?????? ?????????? (d. 1986). În 67 de ani de teatru a interpretat o enciclopedie de roluri şi o galerie de personaje cu vocea sa inegalabilă şi de neuitat. George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Radu Beligan spunea: „Calboreanu este un artist unic care seamănă, ca şi Goethe, cu propria lui statuie.
 • În urmă cu 74 de ani, pe 3 ianuarie 1948, ?????? ????? ?, ?̂???????̆ ?? ?????? ????̆ ?????, ???? ?????̦? ?? ???????̦?? ??̆ ??̆??̆??????̆ ????̂??? luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele Mihai se va întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist din România, și va primi cetățenie română în anul 1997.
  Printre volumele dedicate Regelui Mihai, în biblioteca noastră puteți găsi: „Viaţa regelui Mihai I”, de Ecaterina Rădoi; „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I”, de Bogdan Şerban-Iancu; „Abdicarea Regelui Mihai I. Documente diplomatice inedite”, de Mark László-Herbert; „Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu”, de Petre Ţurlea; „Conversaţii cu Regele Mihai”, de Stelian Tănase etc.
 • Tot într-o zi de 3 ianuarie, dar în 1897, se năștea în Leipe, Imperiul German, actriţa de film ???? ????? (m. 1987), divă a filmului mut, prima actriţă europeană care devine star hollywoodian, datorită regizorului Ernst Lubitsch.
 • Acum 63 de ani, pe 3 ianuarie 1959, Alaska devenea al 49-lea stat al SUA. În 1867 Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii teritoriul Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari.
 • Astăzi, fostul pilot de curse german ??????? ?????????? ?̂???????̦?? ?? ?? ???. A câştigat campionatul mondial de Formula 1 de şapte ori (în 1994, 1995 şi în anii 2000-2004, consecutiv), realizând o performanţă unică; este considerat, de către cei mai mulţi specialişti, drept cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile. La data de 29 decembrie 2013, a suferit un grav accident de schi, la Meribel, în Franţa, aflându-se de atunci în comă.

 

Știri despre: , ,