Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:
??̆ ?? ??????? ??…
- Pe 15 decembrie 37 d.H ?? ??̆?̦??? ?̂???̆????? ????? ????, cel rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari tirani ai Romei antice, prin mărturiile despre persecuţiile îndreptate împotriva creştinilor şi asasinatele ordonate asupra membrilor familiei sale. Nero a condus Roma vreme de 14 ani până la moartea sa prin sinucidere, iar unii istorici l-au considerat cel mai infam dintre împăraţii romani. Este amintit în istorie pentru depravarea sa, crimele politice săvârşite, persecuţia creştinilor şi pasiunea sa pentru artă. Se spune că Nero cânta la liră, în timpul marelui incendiu care a mistuit Roma în anul 64.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Nero”, de Arthur Weigall; „Nero, fiul vitreg al istoriei”, de Claude Aziza; „Nero”, de Guy Achard; „Nero, domnia Antihristului”, de Max Gallo. - Pe 15 decembrie 1832 se năștea la Dijon inginerul francez ????????? ??????? ??????, cunoscut în special pentru realizarea „Turnului Eiffel“, care îi poartă numele. A lăsat în urmă adevărate capodopere arhitectonice, dintre care amintim inedita structură metalică a Statuii Libertăţii din New York. El a imprimat o nouă direcţie în domeniul construcţiilor, ca urmare a introducerii metalului. S-a remarcat şi printr-o viaţă ştiinţifică activă, cu experimente şi lucrări mai ales în domeniul aerodinamicii. Numele său este permanent asociat cu turnul pe care l-a construit în Paris, un adevărat simbol al capitalei franceze, cel mai vizitat obiectiv al acesteia, atrăgând anual milioane de turişti. Totodată, Eiffel a realizat mai multe construcții și în țara noastră: Podul Eiffel la Ungheni (1876), Hala Centrală din Iași (1873, demolată în 1960), a retușat Grand Hotel Traian din Piața Unirii, Iași (1882). De asemenea, după planurile lui s-a ridicat și mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe moșia conacului din Țibănești, Iași.
Mai multe despre inginerul francez găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, în volumul „Gustave Eiffel, inginerul care a construit cel mai cunoscut turn din Paris”, de M. Buscail și Wuji House. - Tot într-o zi de 15 decembrie, dar în anul 1887, se năștea la București pianista și prozatoarea ????? ???????????, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Cella a fost pianistă, scriitoare şi profesoară de excepţie, una dintre cele mai complexe şi interesante personalităţi ale culturii româneşti. A rămas în istorie ca cea mai longevivă figură culturală românească, fiind singurul artist care a participat la aniversarea propriului centenar. Totodată, este femeia care l-a uimit pe Caragiale cu talentul său şi i-a furat inima dramaturgului când ea avea doar 25 de ani, iar el 60. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, căruia i-a închis ochii pe patul de moarte. L-a cunoscut pe Brâncuşi şi a cântat cu George Enescu.
Găsiți în colecțiile bibliotecii noastre mai multe volume de Cella Delavrancea: „Arpegii în ton major”, „Scrisori către Filip Lahovary”, „Vraja”, „O vară ciudată” etc. - În urmă cu 82 de ani, pe 15 decembrie 1939, la Atlanta (SUA) avea loc ???????? ???????? „?? ??????? ??̂??????”, ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile. Producția cu Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland a câştigat zece Premii Oscar, printre care: cel mai bun film, cea mai bună actriţă într-un rol principal şi cel mai bun regizor. Dacă ajustăm inflaţia, este filmul cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor: 1.430.476.000 de dolari (circa 200.000.000 de dolari fără ajustare); a înregistrat în weekendul în care a avut premiera, încasări de circa 1 milion de dolari. O adevărată megaproducţie holywoodiană, „Pe aripile vântului” a avut un buget impresionant pentru vremea respectivă (aproape 4 milioane de dolari). Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1.400 de actriţe, printre care şi Bette Davis care a refuzat să fie Scarlett, crezând că va juca alături de Errol Flynn.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți atât filmul, cât și cartea „Pe aripile vântului”.