Ziua de 15 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Pe 15 septembrie 1254 se năştea exploratorul italian ????? ???? (d. 1324), care şi-a descris într-un jurnal experienţele trăite în China. Într-o epocă în care nimeni nu se aventurase încă în teritoriu cunoscut ca Orientul Îndepartat, Marco Polo a fost omul care a făcut o călatorie de 25 de ani în acele regiuni care nu erau nici măcar trecute pe hărți. El este probabil cel mai faimos călator din lume și unul dintre primii scriitori de travel; un venețian care la doar 17 ani a pornit împreună cu tatăl și unchiul lui să exploreze Asia. A inspirat generații de călători cu poveștirile lui care ofereau o viziune fascinantă asupra imperiului lui Kublai Khan, a Orientului Îndepărtat, a mătăsii și a Chinei. Cartea lui – „Călătoriile lui Marco Polo” – a fost, inițial, considerată o „poveste” iar despre întâmplările relatate se spunea ca erau invenții, însă, cu trecerea timpului, europenii și-au dat seama de valoarea informațiilor pe care le oferise Marco Polo și au început să călătorească și ei în Orient, inaugurând perioada marilor descoperiri.

În secțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți numeroase volume dedicate marelui explorator: „Uluitoarele aventuri ale lui Marco Polo”, de Willi Meinck; „La vita di Marco Polo”, de A.Gabrielli; „Pe urmele lui Marco Polo”, de C. Giurcăneanu și C. Mocanu; „Cartea lui Marco Polo sau descoperirea lumii”, de A. Serstevens; „Marco Polo espion de Venise”, de Jean Lartéguy etc.

Tot într-o zi de 15 septembrie, dar în 1890, se năştea scriitoarea engleză ?????? ???????? (d. 1976), „regina romanelor poliţiste”, care a lăsat în urma ei mai mult de 80 de romane şi 19 piese de teatru care au fost traduse în peste 70 de limbi. La vârsta de cinci ani Agatha învaţă singură să citească, iar frecventarea unei şcoli nici nu intra în discuţie. Mai târziu, Agatha Christie avea să mărturisească: „Exact din acest motiv am devenit scriitoare! Din cauză că nu am beneficiat niciodată de educaţie în şcoală”.

Pe lângă romanele sale celebre, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume dedicate vieții și operei ei: „Agatha Christie – jurnalul secret: 50 de ani de mistere”, de John Curran; „Agatha Christie: Misterul celor 11 zile”, de Jared Cade; „Le dernier crime d’Agatha Christie”, de Christopher Carter; „Agatha Christie: Marea scriitoare de romane poliţiste”, de Carla Pascual, Wuji House, Eduardo Acin și „O autobiografie”, de Agatha Christie.

Acum 126 de ani, pe 15 septembrie 1895, ???̆??? ????? ?? ???????̧?? „?????? ??????????̆” prima revistă de specialitate în limba română din inițiativa unui Comitet de ingineri ai Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele, condus de inginerul Ion M. Ionescu. Revista a fost finanțată de fondatori, fiecare contribuind cu câte douăzeci de lei aur.

O parte din colecția revistei Gazeta Matematică o găsiți la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”.

Pe 15 septembrie 1911 se năștea la Adjud ???? ????? (d. 1977), actorul-poet, supranumit „Hamletul scenei şi poeziei româneşti”. La 15 ani a fugit de acasă pentru a-și împlini visul: a fost actor al Teatrului Național din București, jucând în numeroase piese, printre care „Othello”, în regia lui Nicolae Massim și filme, inclusiv în „Reconstituirea”, celebrul film al regizorului Lucian Pintilie, în care a interpretat rolul procurorului Paveliu. Ca poet, a debutat în anul 1929 în revista lui Tudor Arghezi, „Bilete de papagal”. A fost poetul preferat al generației Criterion, pentru versurile sale Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt aveau un adevărat cult.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți poezii, scrieri, nuvele de Emil Botta, alături de volumele „Emil Botta: despre frontierele inocenţei”, de Radu Călin Cristea, „Emil Botta – închinător înfrânt Eminescului…?”, de Adrian Botez și mai multe filme în format DVD în care a jucat acesta.

Tot astăzi se împlinesc 62 de ani (1959) de când la Brașov (pe atunci orașul Stalin), se încheia „???????? ???????????? ???????”. Cinci scriitori transilvăneni de limbă germană – Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hans Bergel și Harald Siegmund – au fost condamnați pentru „infracțiunea de instigare împotriva ordinii sociale și agitație” la un total de 95 de ani de muncă silnică, confiscarea averilor și anularea drepturilor civile. Cei cinci scriitori au fost acuzați că au redactat lucrări ce nu corespundeau cerințelor ideologice, lucrări cu caracter dușmănos și mistic, cu conținut apolitic și mesaj cu sens dublu.

Acum 39 de ani, pe 15 septembrie 1982, o lume întreagă era șocată de ??????? ??????̧?? ????????? ????? ????? (n. 1929), devenită prinţesă de Monaco prin căsătoria sa cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco. Grace a suferit un accident vascular cerebral la volan în urma căruia s-a prăbuşit în gol cu mașina și a murit ulterior la Spitalul din Monaco. Din fericire, fiica ei, Stéphanie, care se afla în mașină, a supraviețuit, vindecându-se aproape miraculos după o serioasă fractură cervicală. Grace Kelly s-a remarcat în roluri celebre în film alături de actori importanţi, dar a impresionat şi prin calităţile personale – frumuseţe, graţie, eleganţă şi rafinament -, care au dat naştere unei legende care stârneşte admiraţie şi acum, la aproape 40 de ani de la dispariţia sa.

Pe lângă cele câteva filme cu Grace Kelly și de documentarul „Grace de Monaco” (format DVD), în colecțiile bibliotecii noastre găsiți monografiile „Grace de Monaco – povestea unei prinţese”, de Jean Des Cars și „Grace: biografia”, de Thilo Wydra.

 

Știri despre: , ,